Δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα. Επίσης, δεν ξέρω αν με ένα μόνο φούρνισμα, εσείς, έχετε γλυκά μέχρι τις γιορτές, ή αναγκάζεστε ξαναψήσετε μελομακάρονα, γιατί τα «γλέντησαν», κάτω από τη μύτη σας, τα ξωτικά του σπιτιού.
Η συνταγή για τα μελομακάρονα, που σας έχω είναι του Άκη Πετρετζίκη, αυτή που φτιάχνω κάθε χρόνο με την ίδια επιτυχία. Είναι όμως, εμπλουτισμένη με όλα τα εκείνα τα κόλπα, που έχω τελειοποιήσει εμπειρικά, μέσα στα χρόνια και σας τα δίνω με λεπτομέρειες για να τα εφαρμόσετε και εσείς, έτσι ώστε να σας μείνει μόνο η γλύκα και να μην υπάρχει ταλαιπωρία και υποψία αποτυχίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα εμπειρικά tips που μπορώ να σας πω, είναι: αν δεν έχετε απαλό, στη γεύση, ελαιόλαδο, χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι στη θέση του. Δηλαδή αυξήστε την ποσότητα του σπορέλαιου, σε 580 γραμμάρια, συνολικά. Επίσης, διαλύστε τη σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού, πριν τη βάλετε με τα υπόλοιπα υλικά.
Αν θέλετε πιο αρωματικό σιρόπι, μπορείτε, αφού κρυώσει, να στύψετε το πορτοκάλι, που έβρασε μέσα και μετά τα το σουρώσετε και να το αφήσετε στην άκρη, μέχρι να βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα.
Οι Μικρασιάτες, τα έλεγαν φοινίκια και τα ετοίμαζαν για την Πρωτοχρονιά, «να φιλέψουν τον Αη Βασίλη» που θα έφερνε τα δώρα. Φυσικά και είναι νηστίσιμα, αλλά αυτό δεν τα κάνει «αθώα». Οπότε το νου σας στην ποσότητα. 1-2 την ημέρα και μετά, μακριά η πιατέλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μελομακάρονα
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα ολόκληρα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε από νωρίς το σιρόπι, για να είναι κρύο, όταν θα μελώσουμε τα καυτά μελομακάρονα.
Τοποθετούμε μία χαμηλή αλλά φαρδιά, κατσαρόλα, στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) ίσα να εξαφανιστεί το αλεύρι.
Παίρνουμε 30 γραμμάρια ζύμης, (εγώ τα ζυγίζω για να έχουν ίδιο μέγεθος και να ψηθούν στον ίδιο χρόνο) τα πλάθουμε απαλά, (αν τα κάνουμε για πολλή ώρα θα βγει το λάδι στην επιφάνεια) τα πιέζουμε ελαφρά πάνω στον τρίφτη, για να αποκτήσουν τραχιά επιφάνεια και τα ψήνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.
Αυτή η συνταγή, βγάζει τρία ταψιά, να τα έχετε έτοιμα, γιατί το ένα βγαίνει και το άλλο μπαίνει.
Μόλις βγουν καυτά από τον φούρνο, τα βάζουμε σε παρτίδες στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε περίπου 10” (η 15” αν σας αρέσουν πολύ μελωμένα) γυρίζοντάς και βουτώντας τα συνεχώς, απαλά.
Έχουμε έτοιμο, το σουρωτήρι για τα μακαρόνια, μέσα σε ένα ταψάκι, για να μην τρέξουν τα σιρόπια. Εκεί τα τοποθετούμε μαλακά για να μην διαλυθούν, μόλις τα βγάλουμε με την τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.
Έχουμε έτοιμο, βαθύ πιάτο με μέλι και δεύτερο βαθύ πιάτο με καρύδια, που έχουμε τρίψει σε όποιο πάχος μας αρέσουν, λεπτά ή χοντρά κομμάτια.
Βουτάμε την πάνω μεριά του μελομακάρονου, ελαφρά στο μέλι και ύστερα στα καρύδια, ώστε να μείνουν κολλημένα πάνω, δημιουργώντας την τέλεια γιορτινή μπουκιά.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλες, όχι πάνω από μία στρώση η καθεμία, τουλάχιστον μέχρι να κρυώσουν, για να μην διαλυθούν από το βάρος της δεύτερης και τρίτης στρώσης.