Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Μοσχαράκι κατσαρόλας: Τα απλά μυστικά για να λιώνει στο στόμα

Μοσχαράκι κατσαρόλας: Τα απλά μυστικά για να λιώνει στο στόμα

Είναι κάποιες γεύσεις, που στο μυαλό μας έχουν διάσταση γιορτινή. Είναι κάποια πιάτα, που ξέρεις ότι έγιναν με ιδιαίτερη φροντίδα και με σκοπό να δηλώσουν αγάπη. Το μοσχαράκι κατσαρόλας, είναι ένα από αυτά τα κλασικά πιάτα.

Η συνταγές αυτές έχουν, σχεδόν πάντα, πίσω τους, μία μαμά που ψώνισε με προσοχή τα καλύτερα υλικά και τα μαγείρεψε με μαεστρία, περιμένοντας ένα «μπράβο ρε μάνα» και ένα φιλί.

Το πιάτο αυτό, είναι πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε και έχει σίγουρα λιγότερα υλικά από ό,τι νομίζετε, αναλογιζόμενοι την ισορροπημένη και πλούσια γεύση που βγάζει. Έχει, ωστόσο τα κόλπα και τα μυστικά του για να γίνει τέλειο και να μείνει μαζί σας η συνταγή του, για πολλά τραπέζια και καλέσματα. Το βασικότερο, που πρέπει να προσέξουμε είναι τα κομμάτια του μοσχαριού, να είναι από χτένι, γιατί είναι πολύ τρυφερό και βγαίνει πολύ μαλακό.

Η γαρνιτούρα, του πιάτου αυτού, αν είναι κυρίως, μπορεί να είναι, πραγματικά, οποιοδήποτε άμυλο ή λαχανικό, ενώ το μοσχαράκι μπορεί να σερβιριστεί και μόνο του, με τη σαλτσούλα του, αν το σκεπτικό μας είναι να βγάλουμε μόνο μεζεδάκια στη μέση.

Τα μυστικά για το Μοσχαράκι Κατσαρόλας

Υλικά:

  • 1,5 κιλό χτένι μοσχαρίσιο (κομμένο σε μερίδες ,πάχους, όπως το φιλέτο).
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για το πανάρισμα
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κύβο βοδινού (ψυγείου)

Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνουμε καλά, το κρέας, σε όλες τις πλευρές.
Βάζουμε το αλεύρι σε πιατέλα και πανάρουμε τα κομμάτια του κρέατος.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, αφού πρώτα τινάξουμε το περισσό αλεύρι.
Μεταφέρουμε το κρέας που έχει θωρακιστεί και έχει πάρει χρώμα, σε μία πλασωτέ κατσαρόλα.

Στο ίδιο τηγάνι που ροδίσαμε το κρέας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι, κομμένο σε καρεδάκια και μόλις μαλακώσει, το σκόρδο, γιατί καίγεται γρήγορα.

Σοτάρουμε για ένα λεπτό και τα δύο μαζί και σβήνουμε με το κρασί, «ξύνοντας» το τηγάνι για να πάρουμε τα καραμελωμένα κομμάτια.

Με σπάτουλα σιλικόνης, περιχύνουμε όλη την ουσία και το περιεχόμενο του τηγανιού, πάνω από το ροδισμένο μοσχάρι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Καλύπτουμε το κρέας με βραστό νερό και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 1-1,5 ώρα.
Στη μέση του βρασμού, συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό και το τσεκάρουμε στη 1 ώρα, αν έχει μαλακώσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον κύβο βοδινού, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Αυτή η συνταγή είναι χαρισμένη στην «κοινότητα» των μαγείρων του TasteIT, από την Ελένη, την Επτανήσια μαμά, του φίλου μου, του Διονύση.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις