Παρασκευή, 11 Οκτ.
22oC Αθήνα

Μους γλυκιάς κολοκύθας: Γρήγορο γλυκό του φθινοπώρου με δύο υλικά

Μους γλυκιάς κολοκύθας: Γρήγορο γλυκό του φθινοπώρου με δύο υλικά

Ο Οκτώβριος, θεωρείται πλέον και στην Ελλάδα, μήνας Halloween. Και τι βλέπουμε παντού αυτή την εποχή; Από καφέδες, μέχρι πίτες, μπισκότα, κέικ και γλυκά, με γεύση κολοκύθα και τα αρώματα του φθινοπώρου: βανίλια, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο.

Μία αέρινη μους κολοκύθας, με τα ζεστά αρώματα της εποχής, είναι το τέλειο κλείσιμο σε ένα δείπνο ή στο Κυριακάτικο τραπέζι και το βασικότερο, είναι τόσο εύκολη που μπορείτε να τη φτιάξετε με τα παιδιά σας.

Εάν βρείτε στα καταστήματα τροφίμων, έτοιμο πουρέ κολοκύθας με τα αρωματικά και τα γλυκαντικά του, τότε η προετοιμασία του γλυκού, απαιτεί περίπου 5 λεπτά, για να ενώσεις τον πουρέ με σαντιγί – που επίσης μπορείς να αγοράσεις έτοιμη – και ύστερα να βάλεις τη μους στο ψυγείο για να «σετάρει».

Αν, τώρα, δεν έχεις στο ντουλάπι σου, κονσέρβα με πουρέ κολοκύθας, μπορείς να φτιάξεις μόνος σου το βασικό συστατικό, δίνοντας του, μάλιστα, την αρωματική ένταση που σου αρέσει. Το χτύπημα της κρέμας γάλακτος σε σαντιγί, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, οπότε αν έχεις κίτρινη κολοκύθα, πλούσια κρέμα γάλακτος και τα αρώματα των μπαχαρικών, που σου αρέσουν, έχεις ένα εποχιακό γλυκό, που αποπνέει φινέτσα.

Πώς να φτιάξεις πουρέ κολοκύθας

Εύκολο: Μία κολοκύθα, χωρίς τα σπόρια (τη φλούδα θα την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο γιατί είναι πιο εύκολο). Την κόβετε σε μεγάλους κύβους και βάζετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για 25΄ στους 200 βαθμούς, αέρα ή αντιστάσεις, ό,τι έχετε. Αν υπάρχει αστεροειδής γλυκάνισος στο ντουλάπι σας, το άρωμά του, ταιριάζει πολύ με την κολοκύθα και θα μπορούσατε να ρίξετε 1-2 αστεράκια στο ταψί.

Αφαιρείτε τη φλούδα και πολτοποιείτε στον πολυκόφτη, την ψημένη και ζεστή κολοκύθα μαζί με: 1/2 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη – 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.

Και ό,τι από τα προτεινόμενα αρωματικά είναι του γούστου σας, εγώ τα βάζω όλα: 2 βανιλίνες ή μια κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας – 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα – 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο – 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο – ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη – 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι – μια πρέζα αλάτι.

Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει εντελώς σε σουρωτήρι, ώστε να φύγει όποια υγρασία υπάρχει από το ψήσιμο της κολοκύθας.

Χρειαζόμαστε συνολικά, 3 κούπες αρωματικό πουρέ κολοκύθας ή μία κονσέρβα έτοιμο του εμπορίου. Καθώς και 1 1/2 κούπα πλούσια κρέμα γάλακτος (350 ml) για τη σφιχτή σαντιγί.

Τοποθετούμε τα δυο μπολ πάνω σε καθαρές πετσέτες για να μην γλιστρούν. Στο ένα έχουμε τον πουρέ κολοκύθας και στο άλλο τη σαντιγί. Παίρνουμε δύο κουταλιές σαντιγί και την ενσωματώνουμε με κοφτές  αλλά μαλακές κινήσεις, στην κολοκύθα.

Ύστερα, μεταφέρουμε το μείγμα κολοκύθας-κρέμας, στο μπολ με την υπόλοιπη σαντιγί και με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) και κοφτές, απαλές κινήσεις (για να μην χάσουμε την αεράτη υφή που έχει η σαντιγί) «διπλώνουμε» τα μείγματα και φτιάχνουμε τη μους μας.

Σερβίρουμε σε ποτηράκια ή σε μεγάλη διάφανη μπολιέρα

Όπως και αν το κάνουμε, χτυπάμε ελαφρά από κάτω, μόλις σερβίρουμε, για να κατανεμηθεί παντού ο αέρας και βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 1 ώρα και όχι περισσότερο από 24.

Αν το επιθυμείτε, για την παρουσίαση μπορείτε να βάλετε στο κέντρο λίγη ακόμη σαντιγί και να σερβίρετε με χοντρο-τριμμένα μπισκότα κανέλας, ή πιπερόριζας (gingerbread cookies) και νιφάδες θαλασσινού αλατιού ή απλώς, κανέλα σε σκόνη και λίγους ψημένους κολοκυθόσπορους.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις