Οι γλυκατζήδες, είναι και αυτοί μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες: εραστές της σοκολάτας, των λευκών γλυκών και των γλυκών με λεμόνι. Για αυτούς, τους τελευταίους, είναι αυτή η συνταγή.
Και δεν είναι λίγοι, εκείνοι, που τρελαίνονται για τη γεύση και το άρωμα του λεμονιού. Σε συνδυασμό μάλιστα με βουτυράτη υφή και τόση, όση πρέπει γλυκύτητα, αυτό το εύκολο γλυκάκι είναι απίθανο για τον απογευματινό καφέ ή το τσάι.
Το σχήμα και το όνομα, κατά συνέπεια, στο γλυκό αυτό, το δίνετε εσείς. Γιατί, αναλόγως, πώς θα κόψετε τα κομμάτια, μακρόστενα ή μικρά τετραγωνάκια, θα έχετε είτε μπάρες, είτε μπουκιές λεμονιού.
Όπως και αν αποφασίσετε να τα ονομάσετε, αυτά τα λεμονο-γλυκάκια, διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου έως και 2 ημέρες, ενώ στο ψυγείο παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους, 5 ημέρες ακόμη.
Μπάρες λεμονιού με γυαλιστερή επικάλυψη
Υλικά:
Για τη στρώση του κέικ
- Σπρέι ψησίματος
- 2 φλιτζάνια (255 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλιτζάνι (300 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο
- 1/2 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
Για την κρέμα λεμονιού
- 1 συσκευασία τυρί κρέμα, μαλακωμένο
- 3 φλιτζάνια (340γρ.) ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψεκάζουμε με σπρέι ψησίματος, ένα ορθογώνιο ταψί και ετοιμάζουμε τη στρώση του κέικ:
Χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και προσθέτουμε το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή, σφιχτή, γυαλιστερή ζύμη. Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και μια σπάτουλα μαρίζ, πιέζουμε το μείγμα, ώστε να σχηματίσουμε ένα ομοιόμορφο στρώμα στο λαδωμένο ταψί.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα σε ένα μεσαίο μπολ και ρίχνουμε, σταδιακά, τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Βάζουμε το μείγμα πάνω από τη στρώση του κέικ στο έτοιμο ταψί και κουνώντας απαλά, ώστε να στρώσει ομοιόμορφα.
Ψήνουμε το κέικ μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να φουσκώσουν οι άκρες, για 35 με 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πάνω σε μια σχάρα, περίπου 2 ώρες, πριν το κόψουμε, θυμίζω, σε όποιο σχήμα θέλουμε.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε μπάρες ή μπουκιές.