Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε, όλο και περισσότερο, αλμυρά στοιχεία να ενσωματώνονται σε συνταγές για επιδόρπια, κέικ και μπισκότα. Αυτό το μείγμα των γεύσεων σε στυλ “adobo”, που θα εξηγήσουμε παρακάτω, δίνει ένα άλλο, πιο γήινο βάθος στη γεύση.
Η τεχνική adobo, που αρχικά είχε σκοπό τη συντήρηση του κρέατος και διαδόθηκε από τους Ισπανούς αποικιοκράτες, σε νότια Ασία και Λατινική Αμερική, είναι μία υγρή μαρινάδα, με βάση τον ζωμό, το ξύδι, τα καρυκεύματα, κυρίως, την πάπρικα και τη σάλτσα σόγιας, μία προσθήκη που έβαλαν οι Ασιάτες.
Το adobo mix, δίνει μια εκλεπτυσμένη και βαθιά γεύση στη μαγειρική, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και στη ζαχαροπλαστική. Έτσι, αυτή η συνταγή για μπισκότα σοκολάτας, με διακριτό αλμυρό στοιχείο και κόκκους ροζ πιπεριού, είναι μια εξέλιξη των μπισκότων σοκολάτας με Miso, που είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό.
Μην σας παραξενέψουν στη λίστα με τα υλικά: η σάλτσα σόγιας, που λειτουργεί ως εξαιρετική εναλλακτική πηγή αλατιού, το μηλόξυδο, που βοηθάει στην ενεργοποίηση της μαγειρικής σόδας, στη ζύμη, τα φύλλα δάφνης που αρωματίζουν το βούτυρο, δίνοντας του μια βοτανική γεύση και τέλος, οι καβουρδισμένοι κόκκοι ροζ πιπεριού, που διακοσμούν τα μπισκότα και όταν «σκάνε στο δόντι» σε συνδυασμό με τη σοκολάτα, δίνουν φρουτένια και πικάντικη γεύση.
Διαφορετικά Μπισκότα Σοκολάτας
Υλικά:
- 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 4 φύλλα δάφνης φρέσκα ή αποξηραμένα
- 1 φλιτζάνι σκούρα καστανή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό + 1 μεγάλο κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 + 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 285 γρ. μαύρη σοκολάτα (60% έως 72% κακάο), χοντροκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκους ροζ πιπεριού
- Θαλασσινό αλάτι, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ροδίζουμε το βούτυρο, σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ροδίσει, για 5 με 7 λεπτά. Ρίχνουμε το καφέ βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ, να κρυώσει, (περίπου 10 λεπτά), αφού πετάξουμε τα φύλλα δάφνης.
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: ρίχνουμε και τις δύο ζάχαρες στο καφέ βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, τον κρόκο αυγού, τη σάλτσα σόγιας, το μηλόξυδο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα
Φτιάχνουμε το μείγμα: Ενώνουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά, μέχρι να μην βλέπουμε λωρίδες αλευριού. Διπλώνουμε μέσα στο μείγμα τα κομμάτια σοκολάτας, με μία μαρίζ.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη μπισκότων: Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή καπάκι και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ιδανικά, θα μπορούσατε να το αφήσετε να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα για να ενωθούν καλύτερα, οι γεύσεις και να έχουν τα μπισκότα έντονη γεύση καραμέλας, μόλις ψηθούν.
Εάν τους κάνετε «ολονυχτία», αφήστε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, πριν σχηματίσετε τα μπισκότα.
Τοποθετήστε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε τα ταψιά με χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο scoop-παγωτού, κορνέ, ή δύο κουτάλια της σούπας, βάζουμε σε κάθε ταψί 6 μπαλάκια ζύμης, αφήνοντας τουλάχιστον 5 εκατοστά, απόσταση μεταξύ τους.
Τοποθετήστε το μπολ με την υπόλοιπη ζύμη μπισκότων ξανά στο ψυγείο, μέχρι να ψηθεί η πρώτη δόση.
Καβουρδίζουμε τους κόκκους πιπεριού: Σε ένα μικρό τηγάνι, «ψήνουμε» τους κόκκους ροζ πιπεριού, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν, για 2 με 3 λεπτά. Τρίβουμε τους κόκκους πιπεριού σε γουδί μέχρι να χονδρο-θρυμματιστούν.
Πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα ροζ πιπεριού και θαλασσινού αλατιού, πάνω από τις μπάλες ζύμης, πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 10 έως 12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες των μπισκότων. Αφήνουμε τα μπισκότα σε σχάρα, να κρυώσουν εντελώς.