Tasteit

Μπισκότα με αλατισμένα πατατάκια: Αλμυρή και γλυκιά απόλαυση

Ένοχο σνακ με μόλις 5 υλικά που γίνεται σε λίγα λεπτά

Η συνταγή αυτή είναι διαφορετική. Είναι για ανθρώπους που επιζητούν τις γευστικές αντιθέσεις και φτιάχνουν, πρώτα στο μυαλό τους και ύστερα στο πιάτο τους, ασυνήθιστους συνδυασμούς υλικών.

Συνήθως οι έγκυες, σκέφτονται τέτοιες περίεργες μπουκιές, που κάνουν έκρηξη στο στόμα, όπως: σαρδέλα με μαρμελάδα, φέτα με δημητριακά και άλλες, παρόμοιες, αλμυρές και ταυτόχρονα, γλυκές γεύσεις.

Αλλά και οι έφηβοι, που συνηθίζουν να βουτούν την πίτσα της προηγούμενης νύχτας, στο κρύο γάλα, την επόμενη μέρα το πρωί, ή τα πατατάκια σε λιωμένη σοκολάτα ή καραμέλα, είναι της ίδιας γευστικής σχολής και θα εκτιμούσαν τα μπισκότα αυτά.

Σε όλους αυτούς τους περιπετειώδεις ουρανίσκους, χαρίζουμε αυτή τη συνταγή, με μόλις 5 υλικά, που μπαίνει στον φούρνο σε λίγα λεπτά. Τα μπισκότα αυτά, συνδυάζουν, αρχικά, αλατισμένο βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και βανίλια για ένα βουτυρωμένο μπισκότο. Το μυστικό συστατικό για την απογείωση της γεύσης, είναι ελαφρά θρυμματισμένα, πατατάκια.

Τα καλύτερα πατατάκια για τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι τα κυματιστά, γιατί είναι πιο χοντρά από τα κλασικά και έτσι θα μείνουν τραγανά, μέσα στη ζύμη μπισκότου, ενώ συγκρατούν στις πτυχώσεις τους, περισσότερο αλάτι. Το tip, λοιπόν, για τραγανή υφή, είναι να μην θρυμματίσουμε τα πατατάκια πολύ, αλλά να τα σπάσουμε σε κομμάτια 2-3 εκατοστών.

Αλμυρά και γλυκά μπισκότα με τσιπς πατάτας

Υλικά:

  • 225 γρ. αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γρ. ελαφρώς θρυμματισμένα κυματιστά πατατάκια
  • Ζάχαρη άχνη, για επικάλυψη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Τοποθετούμε τις σχάρες ψησίματος στην επάνω 3η θέση και στη μέση του φούρνου.
Στρώνουμε 2 μεγάλα επίπεδα ταψιά, με λαδόκολλα.

Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το εξάρτημα φτερό και χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν αφράτα, περίπου για 3 λεπτά.

Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ξύνουμε με σπάτουλα σιλικόνης, τις πλευρές και τον πάτο του κάδου.

Σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύθρυπτη ζύμη, περίπου 3 λεπτά.

Ανακατεύουμε στη ζύμη τα περισσότερα από τα πατατάκια, κρατώντας 1/4 του φλιτζανιού, για επικάλυψη.

Κρυώνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Βάζουμε στο ταψί 2 κουταλιές της σούπας, από τη ζύμη, για κάθε μπισκότο, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

Θρυμματίζουμε τα πατατάκια σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και πιέζουμε ελαφρά από πάνω.

Ψήνουμε τα μπισκότα μέχρι οι κάτω άκρες να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα, εναλλάσσοντας και περιστρέφοντας τα ταψιά μεταξύ των ραφιών, στη μέση του ψησίματος.

Συνολικά ψήνουμε για 15 έως 17 λεπτά. Αφήνουμε τα ψημένα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα.

Πασπαλίζουμε τις κορυφές με ζάχαρη άχνη, αν θέλουμε ή τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα, όταν κρυώσουν εντελώς.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα