Το μυδοπίλαφο είναι ένα πιάτο που μοιραζόμαστε με τη γειτονική Τουρκία. Το φτιάχνουμε και εμείς και εκείνοι. Εμείς με πιο μεσογειακά αρώματα, εκείνοι πιο λεμονάτο.
Άλλωστε, είναι γνωστή η αγάπη τους για τα μύδια, καθώς στην Τουρκία τα πωλούν ακόμη και πλανόδιοι, με καροτσάκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μυδοπίλαφο που θα σας δώσω εδώ, γίνεται γρήγορα και εύκολα, αφού έχει μύδια ψίχα, χωρίς το κέλυφος και άρα, χωρίς την ταλαιπωρία του καθαρίσματός τους.
Tip 1: αντί για σκέτο νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών ψυγείου, μαζί με το ζεστό νερό.
Tip 2: Κρατάμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση για να μην σωθούν τα υγρά και στεγνώσει το φαγητό μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μυδοπίλαφο
Υλικά:
- 500 γρ. μύδια ψίχα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 καυτερή πιπεριά
- 6 ντοματίνια
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 2 1/2 φλ. ρύζι καρολινα
- 5 φλ. νερό ζεστό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. άνηθο
- Αλάτι-Πιπέρι
Εκτέλεση:
Φροντίζουμε να ξεπαγώσουμε τα μύδια από το προηγούμενο βράδυ, στη συντήρηση. Βγάζουμε το σακουλάκι από την κατάψυξη και το βάζουμε σε σουρωτήρι.
Αρχίζουμε με το σοτάρισμα του κρεμμυδιού στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μαζί με το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και τον κύβο ψυγείου και αφήνουμε να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να «σκάσει» το ρύζι.
Προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια και αλατοπιπερώνουμε, αφού δοκιμάσουμε το ρύζι και το ζουμί, πριν και μετά.
Ρίχνουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει για 5′ και σερβίρουμε αμέσως.