Δεν θα κάνουμε debate για το που βρίσκονται οι ρίζες του μπακλαβά και αν αναδείχθηκε στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή στη Μέση Ανατολή.
Θα υπερθεματίσουμε, όμως, για τη νοστιμιά και την απόλαυση που χαρίζει αυτό το πασίγνωστο και αγαπημένο γλύκισμα, που συνοδεύει κάθε γιορτή και χαρά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συναντάται δε σε διάφορες μορφές και με διάφορες γεμίσεις.
Ο πλέον ακαταμάχητος για μένα είναι ο Τούρκικος, με φρέσκο βούτυρο και φιστίκι Αιγίνης.
Αλλά, βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα, ελαφρύ, αρωματικό και περιζήτητο σε περιόδους νηστείας, τον μπακλαβά με ελαιόλαδο και καρύδι. Αξίζει μια δοκιμή και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πιο πολύ πιο εύκολος από τον κλασικό με το βούτυρο, που έχει πιο μακρά και χρονοβόρα διαδικασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπακλαβάς με ελαιόλαδο και καρύδι
Υλικά:
- 500 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
- 3 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 1 1/2κούπα απαλό ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
- 25 καρφάκια γαρύφαλλου ή καρύδι πεταλούδα για διακόσμηση
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. μέλι
- 500 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο μεταλλικό ταψί.
Στρώνουμε 4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα, επίσης λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Απλώνουμε πάλι με λίγη γέμιση.
Βάζουμε άλλα 2 λαδωμένα φύλλα και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, αφήνοντας 4 φύλλα για το τέλος, που μπαίνουν λαδωμένα από πάνω.
Χαράσσουμε σε σχήμα ρόμβου και βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού, ένα γαρύφαλλο ή ένα καρύδι – πεταλούδα.
Ψήνουμε τον μπακλαβά μας για 50 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
Βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι.
Βγάζουμε από τον φούρνο τον ψημένο μπακλαβά και αμέσως τον σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι που ρίχνουμε σιγά σιγά με βαθιά κουτάλα.
Αφήνουμε τον μπακλαβά μνα τραβήξει το σιρόπι τουλάχιστον 3 ώρες. και σερβίρουμε.