Την αξία, τη θρεπτικότητα και τις μεσογειακές ρίζες της cucina povera, έφερε ξανά στο προσκήνιο το Masterchef.
Οι φετινοί παίκτες κλήθηκαν να διαχειριστούν όσπρια, παστό χοιρινό, λαχανικά, εντόσθια, ρύζι, και ζυμαρικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η «φτωχή κουζίνα», περιλαμβάνει συνταγές που γεννήθηκαν από αυτό ακριβώς: τη φτώχεια και την έλλειψη «πολυτελών» υλικών.
Όταν το κρέας ήταν είδος πολυτελείας, οι νοικοκυρές έπρεπε να ταΐσουν και να χορτάσουν τις οικογένειές τους με όσπρια, ζυμαρικά και λαχανικά, συνήθως μαγειρεμένα μαζί σε σούπες.
Με μαεστρία και σωστά καρυκεύματα, προέκυπτε βαθιά νοστιμιά και έτσι, πολλές συνταγές από αυτές, μαγειρεύονται ακόμη και σήμερα, ως κλασικές και αγαπημένες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ντοματόσουπα με κριθαράκι και φακές
Υλικά:
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη σε βάζο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 2 πράσα
- 2 καρότα
- 2 στικ σέλερι
- 2 κ.σ. πελτε ντομάτας
- 2 κ.σ. φακές ψιλές
- 1 lt νερό με 1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
- 1 κλων. θυμάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 φλ. κριθαράκι μέτριο
- Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τη φακή.
Σε βαθιά μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι και τη φακή.
Ανακατεύουμε για 3′- 4′ σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τρίβοντάς τον για λίγο με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό.
Σκεπάζουμε και βράζουμε για 30′.
Ρίχνουμε το θυμάρι, το δαφνόφυλλο και το κριθαράκι και λίγο ακόμη βραστό νερό.
Βράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει.
Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.