Site icon NewsIT
16:00 | 11.02.25

Ο καγιανάς, τα καγιανά και η στραπατσάδα

Ηλιάνα Σκιαδά

Πιάτο με μακρά ιστορία

Όπως και να το πεις, είναι το δικό μας πιάτο για brunch, εύκολο, γρήγορο και χορταστικό.

Τα αυγά και οι ντομάτες, είναι πολύ αγαπητά υλικά στα Επτάνησα, όπου φτιάχνουμε καγιανά για πρωινό, για κολατσιό αλλά και για γρήγορο μεσημεριανό.

Η προετοιμασία του καγιανά, ξεκινά, με τη σάλτσα, από φρέσκια ντομάτα ή αν δεν είναι στην εποχή της, από ντοματάκια σε κονσέρβα.

Οι ψιλοκομμένες και όχι πολτοποιημένες, ντομάτες, ψήνονται σε τηγάνι με ελαιόλαδο και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια δεμένη σάλτσα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ελαφρώς, χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξουν. Τελειώνουμε με τυρί φέτα, σε κομματάκια, προαιρετικά.

Καγιανάς

Υλικά:

Για τον καγιανά

  • 4 ώριμες και σφικτές ντομάτες – ψιλοκομμένες όχι τριμμένες
  • 6 αυγά
  • 1/4 φλ. κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τρίμματα φέτας
  • Αλάτι – Πιπέρι – 1 πρέζα ζάχαρη
  • Φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, με μέτρια φωτιά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους.

Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να στεγνώσουν, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μια πρεζούλα ζάχαρη

Ρίχνουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε κυβάκια, φέτας, αν θέλουμε και σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο, προζυμένιο ψωμί.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version