Site icon NewsIT

Οι πιο νόστιμες τυρόπιτες στην Αθήνα

07.10.2024 | 07:35
Οι πιο νόστιμες τυρόπιτες στην Αθήνα

Λιχουδιά γραμμένη με κεφαλαία γράμματα στις γευστικές μας αναμνήσεις, η τυρόπιτα αποδεικνύει πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» – ποιος είναι αυτός, άλλωστε, που δεν έχει συνοδέψει μαζί της τον πρωινό του καφέ, δεν στριμώχτηκε για χάρη της στην ουρά του σχολικού κυλικείου και δεν ξελογιάστηκε από τη μυρωδιά της την ώρα που έβγαινε καυτή από το ταψί στο σπίτι;

Η τυρόπιτα έχει αναδειχθεί σε star των διατροφικών μας επιλογών δείχνοντας αντοχή στον χρόνο, αλλά και απέναντι στις νέες τάσεις και συνήθειες. Τη συναντάμε παντού σχεδόν σε κάθε γωνιά και στην πόλη δεν λείπουν οι «ναοί» οι οποίοι την αποθεώνουν προσφέροντάς μας πλήθος επιλογών.

Οι καλύτερες τυρόπιτες στο κέντρο

Ξεκινάμε από το κέντρο και την οδό Πανεπιστημίου στη συμβολή της με την οδό Ιπποκράτους. Εκεί, βρίσκεται το διάσημο Μαμ με 60 χρόνια ιστορία και μια λατρεμένη τυρόπιτα κουρού που φτιάχνεται σύμφωνα με παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή – 2.000 κομμάτια γίνονται ανάρπαστα καθημερινά.

Άλλος ένας θρύλος του χώρου είναι το Άριστον (Βουλής 10), το οποίο λειτουργεί από το 1910 προσφέροντας μια τραγανή και βουτυράτη τυρόπιτα κουρού με κωνσταντινουπολίτικες ρίζες.

Στη Γαμβέτα 4, το οικογενειακό αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο του Σταυρόπουλου ξεφουρνίζει καθημερινά παραδοσιακές κουρού με τριφτή ζύμη, οι οποίες εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, ενώ στην Πνύκα (Πετράκη 24, Σύνταγμα) θα βρείτε μια τυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα, ζυμωμένη με αγνό βούτυρο και γεμιστή με βαρελίσια φέτα και μπεσαμέλ.

Δύο ενδιαφέρουσες τυροπιτο-προτάσεις ανακαλύψαμε στο κατάστημα του Κωσταρέλου στο Σύνταγμα – μια με  βαρελίσια φέτα και ανθότυρο και μια πιο ελαφριά με τσαλαφούτι και κατσικίσιο τυρί και οι δύο τους όμως με χωριάτικο τραγανό φύλλο.

Ο Λυκαβηττός στο Κολωνάκι (Δεινοκράτους 59) είναι ένας φούρνος με ιστορία στην τυρόπιτα – εδώ θα διαλέξετε τη χωριάτικη με τα τραγανά, ζυμωμένα με ελαιόλαδο φύλλα και τη γέμιση από φέτα Ελασσόνας και ανθότυρο.

Μια διαφορετική εκδοχή, που θυμίζει τυρόψωμο, προτείνουν στο The Black Salami των Εξαρχείων (Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης): στην αργής ωρίμασης ζύμη σκορπίζουν φέτα από τη Λευκάδα και τη Χίο, λίγο ανθότυρο και μυρωδικά.

Προχωράμε και πάμε στην πλατεία Μαβίλη, στον Μικέ, το cult ζαχαροπλαστείο (Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου). Εδώ, θα σταθείτε για την τυρόπιτα με τη χειροποίητη σφολιάτα και τη μπόλικη θρυμματισμένη φέτα.

Τυρόπιτα αξιώσεων με γαλλικό βούτυρο θα βρείτε στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια) με το ζυμάρι να κόβεται σε μισοφέγγαρο και να υποδέχεται μια γέμιση από φέτα και ανθότυρο, ρίγανη και θυμάρι (εξαιρετική είναι και η κασερόπιτά τους με τρία διαφορετικά τυριά).

Τυρόπιτα Β. Π.

Πάμε βόρεια τώρα, μόνο και μόνο για να γευτούμε τυρόπιτα ταψιού με χωριάτικο, ανοιγμένο στο χέρι φύλλο και τέσσερα τυριά -φέτα Π.Ο.Π, μυζήθρα, κεφαλοτύρι Ιωαννίνων και ανθότυρο – της Κόνιτσας (Δήμητρας 19, Μαρούσι).

Στάση επιβάλλεται και στον Βάρσο (Κασσαβέτη 5) στην Κηφισιά, μιας και οι τυρόπιτες εδώ όχι μόνο φτιάχνονται με χειροποίητα φύλλα, κρούστας και σφολιάτας, αλλά ακόμη και η φέτα και το βούτυρο παρασκευάζονται στο εργαστήριο του Βάρσου.

Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό σας προτείνουμε την πιο νόστιμη τρίγωνη τηγανιτή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο ματσόβεργας και χωρίς καμία αίσθηση «λαδίλας» από το πρατήριο – παρασκευαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη στη Νέα Ιωνία (Ευαγγελικής Σχολής 5). Εξίσου ιδιαίτερη είναι και η τυρόπιτα–γκιουζλεμές γεμισμένη με γραβιέρα, μοτσαρέλα, φέτα και ανθότυρο και ψημένη σάτσι φερμένο από την Κωνσταντινούπολη, του Α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι (Αγίας Παρασκευής 65).

Για τυρόπιτα στα νότια

Νότια τώρα, στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 36, ψάξτε οπωσδήποτε το τυροπιτάδικο Ο Νίκος που, πέρα από την παραδοσιακή τυρόπιτα με την πλούσια σφολιάτα, φημίζεται και για την κρεατόπιτά του, καθώς και το κατάστημα Τυρόπιτες ο Μήτσος (Δαβάκη 32, Καλλιθέα) το οποίο έχει παράδοση στον χώρο από το 1970.

Στον Τάσο, στην οδό Μαραγκού 6 (Γλυφάδα) θα βρείτε τυρόπιτες κουρού με φέτα από την αρχαία Ολυμπία, οι οποίες εξακολουθούν να είναι best sellers, σχεδόν μισό αιώνα μετά: ζυμώνονται, γεμίζονται και φουρνίζονται στο ανοιχτό εργαστήριο και πωλούνται ζεστές κατευθείαν από το ταψί.

Τέλος, στο Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα (Κνωσού 5, Παλιό Φάληρο), του Μυκονιάτη Νικόλα Αντωνόπουλου, η τυρόπιτα είναι μια εντελώς προσωπική ιστορία: ψήνεται σε αυτοσχέδια γάστρα, στα κάρβουνα, ενώ το τραγανό φύλλο της, το οποίο φτιάχνεται με νερό ντομάτας και φρέσκο θυμάρι, φυλακίζει ένα πλούσιο μείγμα από  φέτα και ανθότυρο.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version