Site icon NewsIT

Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Ευκαιρία για ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή το δικό μου αγαπημένο τρόφιμο

16.10.2024 | 16:40
Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Ευκαιρία για ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή το δικό μου αγαπημένο τρόφιμο

Κάθε χρόνο στις 16, Οκτωβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού. Ιδρύθηκε το 1945, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Το φετινό μήνυμα της ημέρας είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

Δεν έχω πρόθεση να το «βαρύνω», γράφοντας πόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση σε τροφή ή σε καθαρό νερό. Πόσοι συμπολίτες μας, μετρούν ψιλά για ψωμί, γάλα και αυγά, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και πόσοι μαζεύουν τα πεσμένα ζαρζαβατικά και φρούτα τα μεσημέρια, όταν «σχολάσει» η λαϊκή αγορά.

Η ημέρα προκαλεί τέτοιες σκέψεις, ωστόσο, στο δικό μου μυαλό, «νίκησε» η σκέψη ότι το φαγητό είναι πολύ δυνατά συνδεδεμένο με τη ζωή ή καλύτερα με την ευζωία. Δεν είναι μόνο ενέργεια, θρέψη και συνήθεια. Αλλά, μνήμη, βίωμα, πάθος, παράδοση και φυσικά, απόλαυση.

Θα μοιραστώ, σαν να είμαι ξαπλωμένη στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, το δικό μου απόλυτο τρόφιμο, το μόνο που σκέφτομαι όταν πεινάω, το μόνο που με κάνει χαρούμενη, απλώς και μόνο να το μυρίζω φρεσκοψημένο, το μόνο που με τυλίγει με ασφάλεια και θαλπωρή, όταν όλα γκρεμίζονται, το μόνο που δοκιμάζω, με μανία, σε κάθε χώρα που επισκέπτομαι: Το ψωμί. Το αχνιστό, τραγανό, προζυμένιο, ξινούτσικο, όνειρο, στο οποίο παραδίνομαι, χωρίς ενδοιασμό, κάθε φορά.

Πώς καταλαβαίνεις ότι το ψωμί έχει για σένα συγκεκριμένο συμβολισμό και συμπαντική διασύνδεση με το υποσυνείδητό σου; Το καταλαβαίνεις, όταν στα 5 σου, κρύβεις φρατζόλες στο μαξιλάρι σου, επειδή άκουσες στην τηλεόραση ότι θα απεργήσουν οι αρτοποιοί και ότι πρέπει οι νοικοκύρηδες να προμηθευτούν ψωμί για 3-4 μέρες. Αργότερα και για χρόνια, αυτό θα ήταν το οικογενειακό αστείο εις βάρος μου, ωστόσο το «τρολάρισμα» και το μπούλινγκ, επί μακρόν, δεν κλόνισαν την πίστη και την αφοσίωσή μου στο καλό ψωμί.

Η αργή ωρίμανσή μου, σαν του ζυμαριού και η δική μου, μού χάρισαν, ωστόσο, ένα μέτρο, στην κατανάλωση του λατρεμένου υδατάνθρακα και τον αυτοπεριορισμό μου, στην απόλαυση, μόνο, εξαιρετικού ψωμιού, όποτε αυτό βρίσκεται μπροστά μου.

Τις φορές που επιχείρησα να φτιάξω ψωμί στο σπίτι, δεν απογοητεύτηκα. Λόγω της ημέρας, λοιπόν, θα σας προτείνω τη συνταγή για σπιτικό ψωμί, της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και αν γκρεμιστεί κανένας φούρνος, ή απεργήσουν οι φουρναραίοι, το φτιάχνετε.

Πώς να φτιάξετε ψωμί στο σπίτι

Υλικά

1 kg αλεύρι σταρένιο (σκληρό)

1-1/2 φακελάκι (12 γραµ.) ξερή μαγιά ή 40 γραµ. φρέσκια μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.γ. κοφτά αλάτι

620 γρ. χλιαρό νερό

Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Εκτέλεση

Bάζουμε το αλεύρι για ψωμί σε μια λεκάνη.
Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά αντί για ξερή μαγιά, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10′ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια και τον πάγκο εργασίας.

Όταν γίνει λεία και εύπλαστη τη μαζεύουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω.

Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.

Την αφήνουμε 45΄ λεπτά σε ζεστό σημείο να ανέβει και να διπλασιαστεί.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει.
Την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30′ σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.

Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.
Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Θα φτιάξουμε 2 κομμάτια.
Πλάθουμε και προαιρετικά βάζουμε σουσάμι.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί πασπαλισμένη με αλεύρι, ή στρωμένη με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 30′.
Όταν φουσκώσουν, τα χαράζουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνεια και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200 °C για 35′ με 40′ μέχρι να ροδίσουν καλά.

Μυστικά από την Αργυρώ για καλύτερο ψωμί και πιο εύκολα

Αν έχετε μίξερ βάλτε τα υλικά στο μίξερ και ζυμώστε 4-5΄ στο αργό και 5΄στο δυνατό, μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο ζυμώματος και να γίνει λεία. Μετά ακολουθήστε την διαδικασία κανονικά.

Αν θέλετε να ψήσετε σε αντιστάσεις να προθερμάνετε καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 220 °C και να τοποθετήσετε το ψωμί στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά.

Για να έχουμε ζεστό περιβάλλον για τη ζύμη, ανάβουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 50°C για 5′. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version