Το απόλυτο επιδόρπιο για τα τραπέζια της Άνοιξης
Το τιραμισού το ξέρουμε και το αγαπάμε πολύ. Στη Ρώμη, έφαγα, πριν χρόνια το πιο αξέχαστο.
Από τότε έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές: με αυγά (πάντα προσέχουμε να είναι πολύ φρέσκα), χωρίς αυγά, με μασκαρπόνε, με τυρί κρέμα, με διάφορες παραλλαγές.
Υπάρχει και το debate: ρούμι ή κρασί μαρσάλα; Βάζουμε ή δεν βάζουμε λικέρ πικραμύγδαλο;
Αυτή η συνταγή είναι η πιο κλασική και πετυχημένη.
Τόσο πετυχημένη που θα την κάνουμε παγωτό για να καλωσορίσουμε την Άνοιξη και να γιορτάσουμε γύρω από ένα τραπέζι με αγαπημένους, στην εξοχή.
Παγωτό τιραμισού
Υλικά:
- 4 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. μασκαρπόνε
- 100 γρ. κρασί μαρσάλα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
- 12-14 μπισκότα σαβαγιάρ
- 1 φλ. μεγάλο δυνατό καφέ espresso (2 δόσεις – κρύο)
Για το σερβίρισμα:
- Κακάο άγλυκο
- τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και την καλύπτουμε παντού με μεμβράνη.
Την παγώνουμε στην κατάψυξη, μέχρι να φτιάξουμε το γλυκό.
Φτιάχνουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τα αυγά (ασπράδια και κρόκους).
Χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ, τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα, το μασκαρπόνε με το κρασί μαρσάλα και το ρίχνουμε στους κρόκους.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να γίνουν μαρέγκα και μόλις αρχίσουν να σφίγγουν, ρίχνουμε από ψηλά, τη ζάχαρη λίγη – λίγη και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό.
Διπλώνουμε τη μαρέγκα απαλά, με σπάτουλα σιλικόνης, στο μείγμα των αυγών και έτσι η κρέμα για το τιραμισού, είναι έτοιμη.
Βάζουμε μία στρώση κρέμας στη φόρμα.
Βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ στον καφέ και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα.
Βάζουμε άλλη μία στρώση κρέμα, άλλη μία στρώση μπισκότα, που έχουμε βουτήξει στον καφέ και τελειώνουμε με κρέμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και παγώνουμε στην κατάψυξη το παγωτό, τουλάχιστον για 4 ώρες.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα, αφαιρούμε τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε κακάο και τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα και σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα.
Μόλις μαλακώσει λίγο, μπορούμε να κόψουμε σε φέτες.