Το ούζο είναι το σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, της παρέας, της φιλοξενίας και του κεφιού. Με το που ανοίγει ο καιρός, γίνεται ο καλύτερος σύντροφος στις εξορμήσεις στα παραλιακά ταβερνάκια και στις εκδρομές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας βοηθά να δημιουργήσουμε τις καλύτερες και τις πιο λαμπερές αναμνήσεις. Γλυκόπιοτο και μεστό, δεν λείπει από τα τραπέζια όχι μόνο των μερακλήδων, αλλά και όσων χαίρονται τη ζωή.
Ποτό άκρως συντροφικό, απαιτεί και την κατάλληλη παρέα σε φαγητό και τα πάει καλά τόσο με τους κρεατομεζέδες, όσο και με όλα τα καλούδια της θάλασσας, ενώ θεωρείται το καλύτερο απεριτίφ, ισάξιο σε φήμη με το γαλλικό Pastis και την ιταλική Sambuca.
Έχοντας σύμμαχο τη θερμοκρασία που παίρνει τα πάνω της, μπόλικη όρεξη κι ένα από τα πιο περιζήτητα μυτιληνιά ούζα, το Ούζο Πλωμαρίου, το οποίο παράγεται εξ αποστάξεως 100%, γίναμε Ακόλουθοι του Ήλιου, ξεχυθήκαμε στην πόλη και ανακαλύψαμε τα πιο γευστικά στέκια, με τις πιο νόστιμες προτάσεις- pairing με ούζο.
Ο Θαλασσινός – Τζιτζιφιές
Διάσημος για το αψεγάδιαστα ψημένο ψάρι, ο Θαλασσινός ξεκίνησε πριν περίπου 30 χρόνια, όταν στη περιοχή «βασίλευε» ακόμη ο Ιππόδρομος. Παρά το γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε, η ψαροταβέρνα της οικογένειας Λουκή, εξακολουθεί να επιμένει στην ποιότητα, χωρίς να το διαπραγματεύεται. Η Κωνσταντίνα με την κόρη της Ειρήνη υποδέχονται τους επισκέπτες στην κατάφυτη, δροσερή αυλή, ενώ από την κουζίνα βγαίνουν νοστιμιές όπως η αχινοσαλάτα, ο τσίρος με άνηθο και η πρωτότυπη ταραμοσαλάτα με wasabi. Και τα τρία ταιριάζουν απίστευτα με το Ούζο Πλωμαρίου με τη χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα κι όλα μαζί ενώνουν το σήμερα με την παράδοση.
Φυσικά, δεν μείναμε μόνο σε αυτά: απολαμβάνοντας το συγκεκριμένο ούζο με ίσες αναλογίες ποτού και νερού, ώστε να ξεδιπλωθούν όλα τα αρώματα από γλυκάνισο Λισβορίου, μάραθου από τη Βόρεια Εύβοια και άλλων βοτάνων από τη Λέσβο (υπάρχουν πάνω από 15 καρποί και βότανα του νησιού στη μυστική συνταγή), ξετρελαθήκαμε με τα ντολμαδάκια που καλύπτονται με σολομό, το signature καλαμάρι με πατάτες τηγανητές και σάλτσα πέστο, το μπαρμπούνι στο τηγάνι, τις καραβιδοουρές και τα τηγανητά μύδια με σκορδαλιά, πριν περάσουμε στα μεγάλα ψάρια που είναι η σπεσιαλιτέ τους. Κιμπάρικες μερίδες, value for money φιλοσοφία, άνθρωποι με χαμόγελο και ουζάκι στο ποτήρι. Τι άλλο να ζητήσει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;
Θαλασσινός, Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ. 2109404518
Βαρκούλες
Οι λάτρεις της ψαροφαγίας το ξέρουν χρόνια: το καλό όνομα που έχουν οι Βαρκούλες, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Νέας Ιωνίας. Έχοντας ως έδρα τη γειτονιά με το έντονο μικρασιατικό στοιχείο, στην οποία έζησε ο Στέλιος Καζαντζίδης, οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης ψαροταβέρνας (τα αδέρφια Σταύρος και Θέμης Ζεάκης) επενδύουν σταθερά εδώ και χρόνια στις καλές πρώτες ύλες και στις λογικές τιμές. Εμείς, με σύνθημα «ήρθαμε για ένα ουζάκι» πήραμε από ένα μακρόστενο ποτήρι, βάλαμε πρώτα το Ούζο Πλωμαρίου, μετά το νερό και τέλος τον πάγο, για να απογειώσουμε τα αρώματα και τη γεύση του και ξεκινήσαμε με το τραγανό και φρεσκότατο θράψαλο και την μερακλίδικα καπνισμένη και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα Μακεδονίας.
Κατόπιν περάσαμε στο best seller αχνιστό σαλάχι με τα ολόσωστα βρασμένα λαχανικά και στο βαθιάς νοστιμιάς κριθαρότο με γαρίδες, ένα πιάτο για το οποίο αξίζει να έρθει κανείς μέχρι εδώ. Δυνατό τους χαρτί είναι και τα ψητά ψάρια, ειδικά η ζουμερή συναγρίδα για την οποία περηφανεύονται δικαίως. Με σύμμαχο το παγωμένο Ούζο Πλωμαρίου τιμήσαμε στο έπακρο τους μεζέδες και υποσχεθήκαμε να έρθουμε ξανά – ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις, σωστά;
Βαρκούλες, Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία, τηλ: 2130358767
Ουζερί ο Κώστας
Η αναζήτηση της καλύτερης σχάρας και του πιο δυνατού τηγανιού, μας έβγαλε στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Εδώ ανακαλύψαμε το Ουζερί του Κώστα, το οποίο άνοιξε πριν από δέκα χρόνια και «τρέχει» μέχρι σήμερα ο Κώστας Ουσταμπάσογλου. Επιλέξαμε Ούζο Πλωμαρίου και αποφασίσαμε να παραγγείλουμε σχεδόν όλο τον κατάλογο, χωρίς να φοβηθούμε τα ταιριάσματα. Βλέπετε το καλό με το συγκεκριμένο ούζο είναι ότι αγαπά τις αντιθέσεις, οπότε οι γεύσεις που το συνοδεύουν μπορούν να είναι συγκρουόμενες και επιθετικές. Είναι ο καταλύτης για να συνδυαστούν απολαυστικά τα ξινά με τα αλμυρά και τα γλυκά με τα πικρά.
Με το ούζο στα ποτήρια μας, λοιπόν, και επιτεθήκαμε στο μαρινάτο γαυράκι, στα τηγανητά καλαμαράκια και στο αφράτο σαλάχι. Σειρά πήραν το βραστό σταμναγκάθι και τα ντολμαδάκια και κατόπιν περάσαμε στο «βαρύ πυροβολικό» δηλαδή στα αχνιστά μύδια, στα τηγανιτά κουτσομουράκια και στις γαρίδες Κοιλάδος. Υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε για μεγάλα ψάρια στη σχάρα, μιας και φίλοι που εκτιμούν το καλό φαγητό και δεν κάνουν συμβιβασμούς μας τα παίνεψαν πολύ.
Ουζερί Ο Κώστας, Κουντουριώτου 7, Κορυδαλλός, τηλ. 2104945102