Tasteit

Παραδοσιακά Πασχαλινά τσουρέκια

Με την οικογενειακή συνταγή μιας Μανιάτισσας

Τα παραδοσιακά τσουρέκια, είναι μαγειρική ιεροτελεστία και για μένα, έχουν τη γεύση των γλυκών ονείρων.

Τα παιδικά μας χρόνια, που έφταναν τσουρέκια στο σπίτι, από επισκέπτες ή από τους νονούς με τα δώρα του Πάσχα, η γιαγιά δεν μας επέτρεπε ούτε να τα μυρίσουμε, παρά μόνο μετά την πρώτη Ανάσταση και αφού είχαμε μεταλάβει « σώμα και αίμα Χριστού».

Ο απαγορευμένος «καρπός», αποκτούσε, έτσι, ακόμη μεγαλύτερη γευστική αξία, στο μυαλό μας. Φυσικά, μεγαλώνοντας, η γιαγιά, που μεγάλωνε και «παροπλιζόταν» και η ίδια, η απαγόρευση, εξανεμίστηκε και η νηστεία, έμεινε μόνο «στα χαρτιά» της οικογενειακής παράδοσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το έθιμο, η διαδικασία για τα τσουρέκι της Λαμπρής, ξεκινούσε την Μ. Τρίτη, αφού το ζύμωμα με προζύμι απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο, για να ολοκληρωθεί το φούσκωμα και τελικά να γίνει το ψήσιμο, την Μ. Πέμπτη, με δόξα και τιμή.

Η συνταγή που σας δίνω, είναι από μία παραδοσιακή Μανιάτισσα νοικοκυρά, που φτιάχνει το καλύτερο σπιτικό τσουρέκι που έχω δοκιμάσει. Το φούσκωμα το αναλαμβάνει η ξηρή μαγιά και το βασικό της μυστικό, για τσουρέκια φουσκωτά, αρωματικά, ελαστικά, με ίνες, είναι η πολύωρη αναμονή με υπομονή.

Τσουρέκι

Υλικά:

  • 2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
  • 5 αυγά
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. (κοφτό) αλάτι
  • 1 ποτήρι γάλα πλήρες
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 6 φακελάκια μαγιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανιλίνες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την επάλειψη

  • 2 κρόκους και 2 κ.σ. γάλα
  • αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά με 1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό από τη ζάχαρη, σε ένα ποτήρι πολύ χλιαρό νερό και τόσο αλεύρι, όσο να έχουμε έναν χυλό, σαν κουρκούτι. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει για 20 λεπτά.

Σε μεγάλο μπωλ ή λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, βάζουμε και το γάλα ζεστό και το ποτήρι με την ενεργοποιημένη μαγιά (κουρκούτι) και ανακατεύουμε να ενωθούν, χωρίς να ζυμώνουμε.

Ρίχνουμε στη λεκάνη με το μείγμα, λίγο-λίγο, το βούτυρο που έχουμε λιώσει και κρατήσει ζεστό.

Ζυμώνουμε και αναδιπλώνουμε, τραβώντας συνέχεια όλες τις πλευρές του ζυμαριού και διπλώνοντας τις ξανά, πολλές φορές, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το βούτυρο.

Καλύπτουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη, για 8-10 ώρες.

Ύστερα πλάθουμε τα τσουρέκια μας, στο σχήμα που θέλουμε. Συνηθίζεται η πλεξούδα, που απαιτεί 3 ίσα, μακριά κομμάτια ζύμης, για το κάθε τσουρέκι.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια κοντά το ένα με το άλλο, σε βαθιά ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα, και τα αφήνουμε, πάλι 4 ώρες, τουλάχιστον, για το τελικό στάδιο φουσκώματος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας με το τους κρόκους και το γάλα, παντού. Τέλος, πριν τα βάλουμε στον φούρνο, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά και όχι περισσότερο για να μην στεγνώσουν.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για να διατηρήσετε μαλακά τα τσουρέκια, αφού κρυώσουν τελείως τα τυλίγετε σε μεμβράνη, ένα – ένα, χωριστά και τα βάζετε κατευθείαν στην κατάψυξη. Μπορείτε να τα αποψύξετε το βράδυ πριν τα καταναλώσετε. Έτσι θα είναι αφράτα, μαλακά και αρωματικά, σαν να έγιναν εκείνη την ημέρα.

Καλά ζυμώματα και αναδιπλώματα, με κέφι, υγεία και πάνω από όλα υπομονή για να φουσκώσουν τα τσουρέκια, σωστά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs