Τα κουλουράκια και τα μπισκότα δεν τα χορταίνουμε ποτέ, εμείς, οι εραστές της κουζίνας.
Η περίοδος του Πάσχα, μάς δίνει τη δικαιολογία για να φτιάξουμε πολλών ειδών κουλουράκια και να τα απολαύσουμε ή να τα προσφέρουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε άλλους αρέσουν τα κουλουράκια σμυρναίικα, σε άλλους αυτά με τη μαστίχα.
Επίσης υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν τα σκληρά, τραγανά κουλουράκια και εκείνοι που θέλουν τα κουλούρια τους μαλακά και αφράτα.
Αυτή η συνταγή δίνει μαλακά και αφράτα κουλουράκια, που μοσχοβολούν βούτυρο και μαχλέπι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά:
- 870 γρ. αλεύρι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος
- 30 γρ. βούτυρο
- 225 γρ. γάλα
- 50 γρ. μαγιά φρέσκια
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 2 μεγάλα αυγά
Για το άλειμμα:
- 2 κρόκους
- 5 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και το φυτικό μαγειρικό λίπος και αφήνουμε άκρη να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1/3 του φλιτζανιού χλιαρό γάλα. Το ρίχνουμε στο κέντρο του αλευριού και δημιουργούμε με τα δάχτυλα ένα κουρκούτι.
Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για μισή ώρα, περίπου.
Ύστερα, ρίχνουμε στον κάδο, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, τη ζάχαρη και ζυμώνουμε ελαφρά με το εξάρτημα «γάντζος».
Όσο το μίξερ δουλεύει, ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα από τα δύο βούτυρα και ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη, σε μπάλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία ώρα.
Κόβουμε μπαλίτσες από τη ζύμη, περίπου 20 γραμμαρίων, η κάθε μία. Ανάβουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς, γιατί θα βάλουμε τα κουλουράκια μας να φουσκώσουν, αφού τα πλάσουμε.
Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει και τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Φροντίσουμε να αφήσουμε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια, γιατί θα φουσκώσουν.
Σκεπάζουμε τα ταψιά με καθαρές πετσέτες και τα βάζουμε σε σβηστό φούρνο να φουσκώσουν και να «ανέβουν» για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε το άλειμμα των αυγών, ανακατεύοντας όλα τα υλικά, για αυτό, με ένα πιρούνι.
Αφού φουσκώσουν τα κουλούρια μας, τα αλείφουμε με το διάλυμα αυγών, με πινέλο και τα αφήνουμε 15 λεπτά να στεγνώσει το αυγό.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα.