Η Λυών, της Γαλλίας, θεωρείται από τους σεφ και τους ιστορικούς της μαγειρικής, η γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου. Άλλωστε, μας έχει δώσει εμβληματικά πιάτα, όπως το coq au vin και η σαλάτα Lyonnaise. Η βάση της ρουστίκ κουζίνας της Λυών, είναι τα καλά και φθηνά υλικά, που δίνουν βαθιά γεύση.
Αυτή η συνταγή για πατάτες Λυοναίζ “pommes de terre sautées à la lyonnaise“, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς να μετατρέψετε τα ταπεινά λαχανικά σε κάτι εξαιρετικό, με προσεγμένες τεχνικές μαγειρέματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συνταγή της γαλλικής επαρχίας, γίνεται σε δύο βήματα. Οι πατάτες βράζονται κομμένες σε φέτες και στη συνέχεια τηγανίζονται, σε ελαιόλαδο, πράγμα παράδοξο, δεδομένης της χρήσης βουτύρου στη γαλλική κουζίνα. Το πιάτο ολοκληρώνεται με τηγανητά κρεμμύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αυτό ήταν – μόλις τρία οικονομικά υλικά – για να φτιάξετε κάτι, που θα ζητάει η οικογένειά σας ξανά και ξανά, ως συνοδευτικό σε οποιοδήποτε γεύμα, είτε πρόκειται για brunch, για βραδινό ή για ένα γιορτινό τραπέζι.
Συμβουλές για να φτιάξετε τις καλύτερες πατάτες Lyonnaise
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 3 μεσαίες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες ροδέλες, πάχους 1 εκατοστού
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για το τέλος
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
- 1 μικρό λευκό κρεμμύδι , κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και το αλάτι. Προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να τις καλύψουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά τις πατάτες, ακάλυπτες, για περίπου 4 λεπτά. Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει, αλλά να κρατούν λίγο και να διατηρούν το σχήμα τους.
Στραγγίζουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά να στεγνώσουν λίγο.
Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια:
Όσο έβραζαν οι πατάτες, εμείς ζεστάναμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανά, για 12 έως 14 λεπτά. Βγάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Τηγανίζουμε τις πατάτες:
Προσθέτουμε άλλες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, στο τηγάνι, δυναμώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια προς δυνατή και απλώνουμε προσεκτικά τις μισές πατάτες μέσα, σε μια στρώση. Αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω μεριά, περίπου 5 λεπτά. Γυρίστε τις πατάτες, από την άλλη πλευρά και τηγανίστε, περίπου 5 λεπτά, ακόμα.
Προσέξτε, όταν τηγανίζετε τις πατάτες, μην τις αναποδογυρίζετε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Τις γυρνάμε 1 φορά. Εάν κολλάνε, στην προσπάθεια, να δείτε, από κάτω, μην προσπαθήσετε να τις ξεκολλήσετε—αντ’ αυτού, αφήστε τις για άλλα δύο λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Θα απελευθερωθούν μόλις σχηματίσουν κρούστα, που δεν θέλουμε να τη χάσουμε.
Τοποθετήστε τις μαγειρεμένες πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Προσθέτουμε τα μισά από τα ψημένα κρεμμύδια και τον μισό μαϊντανό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.
Τηγανίζουμε τις υπόλοιπες πατάτες και τις βάζουμε στην πιατέλα σε δεύτερη στρώση, με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Αυτές οι πατάτες, σερβίρονται, καλύτερα, ζεστές, κατευθείαν από το τηγάνι. Ιδανικά συνοδεύουν ένα πιάτο με κόκκινη σάλτσα.