Site icon NewsIT

Πατάτες σε στοίβες: Τραγανά πυργάκια με γεύση παρμεζάνας

28.11.2024 | 12:30
Πατάτες σε στοίβες: Τραγανά πυργάκια με γεύση παρμεζάνας

Αυτές οι τραγανές στοίβες με γεύση παρμεζάνας, είναι μια διασκεδαστική παραλλαγή στο πιο αγαπημένο συνοδευτικό πιάτο: την πατάτα.

Εκτός από εξαιρετικά νόστιμος, αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος της πατάτας, είναι όμορφος και πολύ εστιατορικός. Μία ή δύο στοίβες είναι συνήθως αρκετές για κάθε άτομο. Εάν έχετε πολύ κόσμο για δείπνο, μπορείτε να διπλασιάσετε τη συνταγή.

Τρία tips για επιτυχία στην προετοιμασία και στην παρουσίαση αυτού του φαγητού: μια φόρμα για μάφιν ή ατομικά φορμάκια και ένα «μαντολίνο», είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για αυτή τη συνταγή. Έχω δοκιμάσει να ψήσω αυτές τις στοίβες σε απλό ταψί, αλλά σχεδόν οι μισές, ανατράπηκαν, στη μέση του ψησίματος. Τα τοιχώματα από τις θήκες για μάφινς, κρατούν τα πάντα στη θέση τους.

Το μαντολίνο θα κόψει τις πατάτες όσο πιο λεπτές γίνεται. Και, τέλος, για να χωρέσουν, άνετα, οι φέτες στα στρογγυλά φορμάκια, πρέπει οι πατάτες, που θα διαλέξουμε να έχουν διάμετρο 5-6 εκατοστών. Θα ξεκινήσουμε, στη βάση, με τις πιο μικρές φέτες και θα συνεχίσουμε με τις αμέσως μεγαλύτερες.

Προσέξτε τα χέρια σας, όταν κόβετε με μαντολίνο, δεν θα «παίξει», για εσάς μουσική, αν το κάνετε βιαστικά. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, υπάρχουν στην αγορά ειδικά γάντια προστασίας, για τα κοψίματα με μαχαίρια και τρίφτες.

Parmesan potato stacks

Υλικά:

  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 850 γρ. πατάτες με τη φλούδα
  • 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα σε σκόνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετούμε τη σχάρα στην κεντρική θέση.

Λαδώνουμε το ταψί, 12 θέσεων, για muffin ή τα ατομικά φορμάκια με μαγειρικό σπρέι ή με λαδωμένο πινέλο.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο σε σκόνη και το αλάτι.

Πλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες και στη συνέχεια τις κόβουμε στο μαντολίνο, όσο πιο λεπτές μπορούμε.

Τοποθετούμε 4 φέτες πατάτες στον πάτο κάθε φόρμας για μάφιν. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης, αλείφουμε ελαφρά τις πατάτες με λίγο από το μείγμα λαδιού. Πασπαλίστε από πάνω μερικά φύλλα θυμαριού.

Συνεχίζουμε να στοιβάζουμε πολλές στρώσεις πατάτας, αλείφοντας, ανά 4, με λάδι και πασπαλίζοντας με θυμάρι μέχρι να τις στοιβάξουμε όλες, γεμίζοντας κάθε φορμάκι μέχρι πάνω, με φέτες πατάτας.

Πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα παρμεζάνας ομοιόμορφα πάνω από τις στοίβες πατάτας και τις βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε για άλλα 5 με 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καφέ και τραγανές θέλουμε να είναι. (Συνολικά από 35 έως 45 λεπτά).

Τις ξεφορμάρουμε και τις σερβίρουμε όσο είναι ζεστές και τραγανές, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

Βάζουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ανθό αλατιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version