Tasteit

Πένες με σάλτσα βότκας: Μια σπεσιαλιτέ από τα Hamptons

Η συνταγή για Penne Alla Vodka είναι ένα από τα παράδοξα της μαγειρικής. Είναι ακατάληπτο πώς λίγα απλά υλικά, μεταμορφώνονται σε μια σάλτσα, με τόσο πλούσια γεύση.

Για μένα, το πιάτο αυτό με τα ζυμαρικά, ανήκει στην κατηγορία της πίτσας. Δηλαδή, ακόμη και στην κακιά εκδοχή του, εξακολουθεί να έχει καλή γεύση και να τρώγεται.

Το κλειδί, σε αυτό το φαγητό, είναι η υπομονή και ο χρόνος που θα δώσουμε στη σάλτσα των ζυμαρικών για να ψηθεί στον φούρνο, κάτι που κάνει τις ντομάτες να βγάζουν τα σάκχαρά τους και τους δίνει βαθιά γεύση.  

Ενημερωτικά, πάντως, σε αυτή τη σπεσιαλιτέ, που σερβίρει με εξαιρετικό τρόπο μια κυριλέ τρατορία στα Hamptons και ονομάζεται Nick&Tony’s, ενδίδουν συχνά, οι διάσημοι και πλούσιοι αυτού του κόσμου.

Penne alla vodka

Υλικά:

  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 φλιτζάνι βότκα
  • 2 κονσέρβες ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες στραγγισμένες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πακέτο πένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Σε γάστρα που μπορεί να τοποθετηθεί στο μάτι της κουζίνας και ύστερα στον φούρνο, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για ένα, μόνο, λεπτό.

Προσθέτουμε τη βότκα και σιγοβράζουμε για 5 με 7 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μειωθεί στο μισό. Με καθαρά χέρια λιώνουμε μία-μία τις ντομάτες στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.

Καλύπτουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 1½ ώρα.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και πολτοποιούμε τη σάλτσα, με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις, στο μιξεράκι.

Βάζουμε τη γάστρα, σε χαμηλή φωτιά, στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε, μέσα στη σάλτσα τη φρέσκια ρίγανη, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μας, μισο-σκεπασμένη, για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε να εισχωρήσει η σάλτσα παντού, για άλλα 2 λεπτά.

Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα και σερβίρουμε τις πένες ζεστές πασπαλισμένες με επιπλέον παρμεζάνα και φρέσκια ρίγανη.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design
Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός και φασιανός πρωταγωνιστούν στα δύο εορταστικά μενού και κλέβουν τις εντυπώσεις
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design