Tasteit

Πίτα του βοσκού: Με κιμά και πουρέ πατάτας

Ο ορισμός της comfort συνταγής

Η γεύση αυτής της πίτας, με γυρίζει στα φοιτητικά μου χρόνια, στην Αγγλία. Ήταν κάθε μέρα στο μενού της καφετέριας του πανεπιστημίου.

Βέβαια κάποιες μέρες την ονόμαζαν shepherd’s pie και άλλες μέρες, cottage pie.

Ποια ήταν, άραγε, η διαφορά τους, αφού έμοιαζαν ίδιες, εξωτερικά; Και οι δύο καλυμμένες με αφράτο πουρέ πατάτας.

Όπως έμαθα τότε, η παραδοσιακή ιρλανδική πίτα του βοσκού, γίνεται με αρνίσιο κιμά, ενώ η πίτα του χωριού, με μοσχαρίσιο κιμά.

Αυτή τη συνταγή, αν και θα την κάνουμε με μοσχαρίσιο κιμά, την ονόμασα, πίτα του βοσκού και όχι του χωριού, όπως είναι η σωστή μετάφραση, απλούστατα, γιατί στα δικά μας χωριά,  οι πίτες είναι πολύ διαφορετικές και δεν μου «κολλάει».

Shepherd’s Pie ή Cottage pie

Υλικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα θυμάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire ή soy sauce
  • 2 σκελίδες σκόρδο – ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα ανάμεικτα μπιζέλια & καρότα

Επικάλυψη πατάτας:

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού γάλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βάζουμε τον κιμά και τον σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε όλα τα αποξηραμένα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί το κρέας.

Ρίχνουμε τη σάλτσα Worcestershire και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τον ζωμό, τον κατεψυγμένο αρακά και τα καρότα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη και προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάζουμε τις πατάτες σε μεγάλη κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά.

Στραγγίζουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι, τις επιστρέφουμε στη ζεστή κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το σκόρδο σε σκόνη και το αλατοπίπερο.

Πολτοποιούμε τις πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα στις πατάτες. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.

Στήνουμε το φαγητό σε ένα πιρέξ ή κεραμικό σκεύος, βάζοντας το μείγμα του κιμά και απλώνοντας το σε μία στρώση.

Ρίχνουμε με κουτάλι τον πουρέ πατάτας πάνω από το κρέας, σε μια ομοιόμορφη στρώση.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά και αφήνουμε για 15 λεπτά να σταθεί, πριν σερβίρουμε.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα