Αυτή την εποχή βλέπεις παντού υπέροχα μήλα, στην αγορά. Και αυτομάτως σκέφτεσαι, φρέσκο βούτυρο, ζάχαρες, κανέλες, σταφίδες, χειμωνιάτικα καρύδια και… τη μαμά σου. Γιατί όσες μηλόπιτες και να έχεις φάει σε τόσα μέρη του κόσμου, μόνο η μανούλα έφτιαχνε την καλύτερη, την πιο comfort μηλόπιτα ever.
Φυσικά μιλάμε για το απόλυτο 80’s γλυκό, που έπαιζε σε όλα τα σπίτια και έντυνε με γλυκά αρώματα, τα απογεύματα όσο άλλαζε ο καιρός, ο καφές και το τσάι σερβίρονταν καυτά, όπως και τα κους-κους, που αντάλλαζαν οι θείες, οι κολλητές ή οι γειτόνισσες, οι οποίες μαζεύονταν στο σπίτι, για την ξακουστή αναποδογυριστή μηλόπιτα της μαμάς.
Ποια tarte tatin και ποιο apple crumble, μου λέτε τώρα; Κανένα και καμία εκδοχή της μηλόπιτας δεν βάζω πάνω από τη ρουστίκ νοσταλγική απόλαυση της καραμελωμένης μηλόπιτας, που αναποδογυρίζεται ζεστή να στάζει η καραμέλα.
Θυμάμαι, τα «εγκλήματα» αυτά, συχνά, συμπεριλάμβαναν, χτυπημένη σαντιγί για τις μαμάδες. Ενώ, εμείς τα μικρά, τσιμπάγαμε το μουλιασμένο στη σάλτσα βουτυρο-καραμέλας, παντεσπάνι, βγάζοντας με τρόπο τα μήλα και ψάχνοντας για καρύδια. Ο καθένας ζούσε το όνειρό του.
Η «παλιακή» αναποδογυριστή μηλόπιτα
Υλικά:
- 3 γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή αγελαδινό
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 3 κουτ. γλ. κανέλα
- 3-4 μήλα ανάλογα με το μέγεθoς τους
- 1 χούφτα καρύδια
- 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
Για το παντεσπάνι
- 1/2 φλυτζ. βούτυρο
- 1 φλυτζ. ζάχαρη
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1/2 φλυτζ. γάλα
- 1 1/2 φλυτζ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 βανίλιες
- 3 κουτ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Χρειαζόμαστε στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, διαμέτρου, περίπου 26 εκατοστών.
Βάζουμε να λιώσουν το βούτυρο, με τη ζάχαρη (τη στρώνουμε ομοιόμορφα, παντού) και την κανέλα, στο ταψί και στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στις αντιστάσεις ή στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Μέχρι να λιώσει το βούτυρο καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα (όποια μήλα προτιμάμε, μπορούμε και ανάμεικτα, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, ροζ) σε μέτριες φέτες.
Βγάζουμε το ταψί, τοποθετούμε τα μήλα κυκλικά στο ταψί, επάνω στο βούτυρο με την ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε στα κενά, σταφίδες και καρύδια.
Ξανά βάζουμε στο φούρνο, μέχρι να φτιάξουμε το παντεσπάνι: χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και ξεχωριστά το αυγό, με το γάλα και τις βανίλιες. Τα ενώνουμε και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder και το αλάτι, ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα, που έχουν αρχίσει να καραμελώνουν, κουνώντας ελαφρά το ταψί να πάει παντού και χτυπώντας από κάτω το ταψί, να φύγει ο αέρας.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου, με προσοχή, να μην σας πάρει χρώμα το παντεσπάνι. Η κλασσική δοκιμή με το μαχαίρι που βγαίνει καθαρό θα σας πει πότε είναι έτοιμο το παντεσπάνι.
Όσο είναι ακόμη ζεστό αναποδογυρίσουμε το ταψί σε στρογγυλή πιατέλα και βοηθάμε με το μαχαίρι όποια κομμάτια μήλου έχουν μείνει κολλημένα στο ταψί.
Αν δεν είναι η μνήμη της θαλπωρής και η νοσταλγική γεύση, είναι σίγουρα η καλύτερη μηλόπιτα που μπορείτε να δοκιμάσετε, αυτή την εποχή.