Κυριακή, 6 Οκτ.
27oC Αθήνα

Ποιες είναι οι διαφορές vegan και vegeterian – Τι είναι ο pescaterian και τι ο rawterian

Ποιες είναι οι διαφορές vegan και vegeterian – Τι είναι ο pescaterian και τι ο rawterian

Πρόκειται για απορίες του Δυτικού κόσμου, που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τις «σχολές» στον τρόπο που επιλέγουν να τρέφονται οι άνθρωποι.

Βεβαίως, τα ζητήματα αυτά αφορούν, κυρίως, τους Δυτικούς, γιατί στην πλειονότητά τους, εκείνοι μπορούν να έχουν επιλογές στο φαγητό τους και την πολυτέλεια να «γυρίζουν την πλάτη» σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και άλλα.

Οι περισσότεροι, από την εμπειρία μου, ακόμη και άνθρωποι γύρω μας, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, αποφασίζουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις, για λόγους υγείας και στη συνέχεια η «στροφή» τους αποκτά και ιδεολογικό υπόβαθρό. Δηλαδή η τοποθέτηση κατά της βίας απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα και η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας και της αλιείας, ενισχύει την απόφασή τους να απέχουν από τα προϊόντα που παράγονται από αυτή τη διαδικασία.

Πάμε να γνωρίσουμε λοιπόν, ποιες κατηγορίες υπάρχουν και ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις τους, με τους ορισμούς των βασικών κατηγοριών.

Vegeterian – lacto-ovo – Χορτοφάγοι

Τρώνε: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ενώ, κάποιοι χορτοφάγοι καταναλώνουν αυγά. ΔΕΝ τρώνε: κρέας βοδινό, χοιρινό, αρνί, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, ούτε ζωϊκά υποπροϊόντα όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και άλλα παράγωγα.

Vegan – Αυστηροί Χορτοφάγοι

Τρώνε: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά. ΔΕΝ τρώνε: κρέας βοδινό, χοιρινό, πουλερικών, ψάρια και θαλασσινά, ούτε γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.

Pescaterian

Από την ιταλική λέξη “pesce”, που σημαίνει «ψάρι». Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, τρώνε: ψάρια, θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. ΔΕΝ τρώνε: Κρέας, βοδινό, χοιρινό ή αρνί, κοτόπουλο και τα παράγωγά τους. Τώρα, κάποιοι pescatarians, επιλέγουν να συμπεριλάβουν αυγά και γαλακτοκομικά στη διατροφή τους (“lacto-ovo-pescatarian”diet), άλλα κυρίως προτιμούν φυτικά τρόφιμα, δημητριακά, ψάρια και θαλασσινά.

Θα προσθέσω στο τέλος την περιγραφή της Μεσογειακής Διατροφής, χωρίς, καμία παραινετική ή κριτική διάθεση, απλώς επειδή είναι η διατροφή, του τόπου που γεννηθήκαμε και βάσει αυτής ανατράφηκαν οι προηγούμενες γενεές.

Rawterian – Ωμοφαγία

Όπως λέει η λέξη, αυτή η διατροφή περιλαμβάνει μόνο ωμές, τροφές. Δηλαδή οι ωμοφάγοι τρώνε: Φρούτα, λαχανικά, άψητους ξηρούς καρπούς και γενικά τίποτα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. ΔΕΝ τρώνε κανένα άλλο τρόφιμο.

Μεσογειακή Διατροφή

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής είναι: υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών φρούτων και λαχανικών, μέτρια προς υψηλή, κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις