Tasteit

Πορτοκαλόπιτα Μεσσηνιακή με λίγα υλικά και απλή εκτέλεση

Έχει τα πιο απλά υλικά και εκτέλεση από όλες τις συνταγές που θα βρείτε

Αν σας αρέσει η πορτοκαλόπιτα και αρέσει σε πάρα πολλούς, τότε αυτή η συνταγή, από τις πολλές που υπάρχουν, θα σας φανεί, εύκολη και ξεκάθαρη στην εκτέλεσή της.

Τη δοκίμασα σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, την Πιπερίτσα, ζήτησα τη συνταγή από την νοικοκυρά του σπιτιού και από τότε, σχεδόν δέκα χρόνια, την φτιάχνω 3-4 φορές τον χρόνο. Μέχρι και κεράκι έχουμε βάλει πάνω στην πορτοκαλόπιτα. Αυτό είχε ζητήσει η εορτάζουσα για τούρτα.

Η συνταγή έχει τα λιγότερα υλικά από τις υπόλοιπες συνταγές που θα βρείτε να κυκλοφορούν και έχει, ίσως την πιο ξεκάθαρη και απλούστερη εκτέλεση.

Τip: φτιάχνουμε το σιρόπι πολύ πριν έρθει η ώρα να σιροπιάσουμε, ώστε να είναι εντελώς κρύο και καυτό από τον φούρνο το γλυκό μας. Θα το ρίξουμε όλο και θα το ρουφήξει η πίτα, ακόμη και αν μας φαίνεται πολύ.

Tip: μην ανησυχήσετε αν τα φύλλα κρούστας ξεραθούν. Αυτό είναι ζητούμενο. Ανοίξτε, πρώτα από όλα, τη συσκευασία του φύλλου και μετά συγκεντρώστε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας.

Πορτοκαλόπιτα με φύλλο

Υλικά:

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 πορτοκάλια κομμένα στη μέση

Για το γλυκό:

  • 4 αυγά
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο
  • ξύσμα από άλλα 2 πορτοκάλια
  • 3 βανίλιες
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε όχι περισσότερο από 3 λεπτά αφού κοχλάσει. Το βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια στύβουμε με το χέρι, τα πορτοκάλια που έβρασαν μέσα στο σιρόπι και ανακατεύουμε. Το περνάμε από σουρωτήρι και το βάζουμε σε κανάτα για να σιροπιάσουμε εύκολα μετά το γλυκό μας. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.

Κάνουμε ρολό τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε με μαχαίρι σε λωρίδες του 1/2 εκατοστού. Τα απλώνουμε πάνω στη μεμβράνη της συσκευασίας τους, μέχρι να φτιάξουμε το μείγμα των αυγών. Δεν μας πειράζει να ξεραθούν, είναι κάτι που το θέλουμε. 

Χτυπάμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ηλιέλαιο, το baking και το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια.

Ψήνουμε σε λαδωμένο, pyrex ή κεραμικό σκεύος, για 20-25 λεπτά και σιροπιάζουμε, μόλις βγει από τον φούρνο, με όλο το σιρόπι, αφού κάνουμε τρύπες με μία οδοντογλυφίδα, σε όλη στην επιφάνεια.

Σερβίρουμε με παγωτό, για πιο ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης.

 

 

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Γρηγόρης Κίκης: Μια συνέντευξη με τον σεφ που κατέκτησε την κορυφή πριν κλείσει τα 30
Η σκληρή δουλειά ή το ταλέντο είναι το μυστικό για να εξελιχθεί κανείς στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας; Μπορείς να δίνεις συνέντευξη και ταυτόχρονα να καθαρίζεις ψάρια; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα; Αυτά κι άλλα πολλά σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον συνιδιοκτήτη του Herve, του Upon και του Hanky Panky
Γρηγόρης Κίκης: Μια συνέντευξη με τον σεφ που κατέκτησε την κορυφή πριν κλείσει τα 30