Τρίτη, 8 Οκτ.
23oC Αθήνα

Πώς γίνεται ο σπιτικός πουρές πατάτας: το πιο comfort συνοδευτικό

Πώς γίνεται ο σπιτικός πουρές πατάτας: το πιο comfort συνοδευτικό

Ο πουρές πατάτας και ειδικά ο σπιτικός, είναι η γευστική αμαρτία με «συννεφένια» υφή που μετατρέπει κάθε πιάτο σε εμπειρία, η οποία μένει στη μνήμη.

Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, τα πιάτα θαλπωρής, γίνονται ζητούμενο και ένας βελούδινος πουρές, θα συνοδεύσει τέλεια ένα Κυριακάτικο ψητό, θα γίνει ένα γρήγορο βραδινό με λίγη σάλτσα κιμά που έχει περισσέψει, θα γίνει παιχνίδι για τα παιδιά, αν κρύψεις μέσα του μπουκιές από ψάρι ή κοτόπουλο.

Ο πουρές πατάτας, μπορεί να παραλλαχθεί ανάλογα με το κυρίως πιάτο που θα το ταιριάξουμε. Ας πούμε, μπορεί να γίνει πιο «τυρένιος», με προσθήκη τριμμένου τυριού, όταν δίπλα υπάρχει κρέας με σάλτσα, ή μπορεί να εμπλουτιστεί με καραμελωμένα κρεμμύδια, όταν θα σερβιριστεί με λουκάνικα. Μπορεί να είναι λείος και μεταξένιος ή να έχει κομματάκια από την πατάτα, για πιο ρουστίκ αποτέλεσμα.

Όπως και αν τον φτιάξετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τη βασική συνταγή και στη συνέχεια να βρείτε την υφή που σας αρέσει περισσότερο. Επίσης, στην πορεία θα βρείτε αρωματικά ή μπαχαρικά που θα ταιριάζουν στις γεύσεις σας, έτσι ώστε να παραλλάσετε, κάθε φορά τον πουρέ σας. Το μοσχοκάρυδο, για παράδειγμα, ταιριάζει εξαιρετικά στον πουρέ. Αν δοκιμάσετε να βάλετε μία μικρή πρεζούλα μοσχοκάρυδο, θα δώσετε άλλη γεύση. Ακόμη και σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά, μπορείτε να βάλετε στον πουρέ, αν θέλετε να σερβίρετε με ψάρι.

Ή να φτιάξετε, για το γιορτινό μπουφέ σας, πουρέ με γκρατιναρισμένο τυρί στην επιφάνεια.

Σπιτικός πουρές πατάτας

Υλικά:
– 1 κιλό πατάτες
– 50 γραμμάρια βούτυρο
– 1/2 φλιτζάνι γάλα
– αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βράστε τις ξεφλουδισμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό θα πάρει περίπου 15-20 λεπτά.

2. Μόλις οι πατάτες είναι μαλακές, αδειάστε το νερό και αφήστε τις πατάτες να κρυώσουν λίγο.

3. Προσθέστε το βούτυρο και το αλατοπίπερο στις πατάτες και αρχίστε να τις λιώνετε με ένα πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο, που λέγεται πρες-πουρέ. Το βούτυρο πρέπει να λιώνει καθώς ανακατεύετε.

4. Προσθέστε το γάλα σταδιακά και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις