Πέμπτη, 10 Οκτ.
21oC Αθήνα

Πώς να φτιάξεις μαρμελάδα μπέικον και να ανεβάσεις επίπεδο την εμπειρία του σπιτικού BBQ

Πώς να φτιάξεις μαρμελάδα μπέικον και να ανεβάσεις επίπεδο την εμπειρία του σπιτικού BBQ

Αν είστε τύπος που του αρέσει να πειραματίζεται στην κουζίνα, ή απλώς θέλετε να εντυπωσιάσετε την παρέα του μπάρμπεκιου, τότε αφήστε στην άκρη την κέτσαπ, τη μουστάρδα ή τη μαγιονέζα και βγάλτε στο επόμενο ψήσιμο, μαρμελάδα μπέικον.

Τώρα, που ο καιρός είναι ιδανικός για ψησίματα στον κήπο ή στο μπαλκόνι και οι παρέες μαζεύονται ξανά, αυτή η ασυνήθιστη γευστική πρόταση, μπορεί να χαρίσει στον ψήστη πολλά μπράβο και να κάνει τα burger «διαστημικά».

Τα μπιφτέκια του burger, θυμίζουμε, είναι πολύ απλά στην παρασκευή τους, θέλουν καλό και φρέσκο, μοσχαρίσιο κιμά, αλατοπίπερο και αν βρείτε στην αγορά κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη. Η γεύση στο «μπιφτεκόψωμο», κατά συνέπεια, έρχεται από τα συνοδευτικά υλικά. Αφράτο ψωμάκι, τυρί, ζουμερές φέτες ντομάτας, τραγανό μαρούλι iceberg και τη μαγική σάλτσα με την «καπνίλα» του μπέικον και τη υφή της μαρμελάδας.

Η μαρμελάδα μπέικον είναι μια ιδιαίτερη και νόστιμη πρόταση, που συνδυάζει τη γλυκύτητα, τη σπιρτάδα και την αλατότητα. Επίσης, μένει στο ψυγείο για αρκετό καιρό και μπορεί να συνοδεύσει ένα πλατό με κριτσίνια και τυριά και να σας βγάλει ασπροπρόσωπους, όταν έχετε ξαφνικά κόσμο, για κρασί ή μπύρες, στο σπίτι.

Μαρμελάδα μπέικον

Υλικά:

– 200 γρ. μπέικον (κομμένο σε μικρές λωρίδες)
– 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
– 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
– 1/2 φλιτζάνι ξύδι (μηλόξυδο ή ξύδι από κρασί)
– 1/2 φλιτζάνι νερό
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι, βάζετε το μπέικον και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον από το τηγάνι και το αφήνετε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγει το περιττό λίπος.

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο και μαλακό.

Στο τηγάνι με το κρεμμύδι, ρίχνετε την καστανή ζάχαρη, το ξύδι, το νερό, το μαύρο πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να βράσει.

Μειώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει μια υφή και πυκνότητα μαρμελάδας. Ανακατεύετε κατά διαστήματα με αντικολλητική σπάτουλα.

Όταν η μαρμελάδα έχει πήξει, ρίχνετε το τραγανό μπέικον και ανακατεύετε καλά.

Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια μεταφέρετέ την σε αποστειρωμένα βάζα. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες.

Εκτός από τα burger, μαρμελάδα μπέικον είναι υπέροχη σε τοστ, σε σάντουιτς, μπρουσκέτες ή ως συνοδευτικό σε κρύα πιάτα.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις