Η Καθαρά Δευτέρα που σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής, συμβολίζει την πνευματική και τη σωματική κάθαρση για τη χριστιανική παράδοση. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, νηστεία, αλλά αυτή έχει πανηγυρικό (κυριολεκτικά) χαρακτήρα και σπέσιαλ μεζέδες.
Λαγάνες, χαλβάδες, θαλασσινά, τουρσιά και ταραμοσαλάτες έχουν την τιμητική τους και καταναλώνονται συνήθως σε υπαίθρια πικνίκ, μιας και το πέταγμα του χαρταετού χρειάζεται γευστικούς… ανεφοδιασμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέρα από τις εξοχές όμως, μεγάλες δόξες αυτή την ημέρα έχουν και τα εστιατόρια, τα ουζερί και οι ψαροταβέρνες με σαρακοστιανό μενού. Εμείς συγκεντρώσαμε οκτώ επιλογές από όλη την Αθήνα, για όλα τα βαλάντια, οι οποίες μπορούν να σε κάνουν να νηστεύεις κάθε μέρα.
Η Λέσβος
Με ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του ’60, το ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη παραμένει σταθερός προορισμός για τους λάτρεις του ούζου, με πολλές εκλεκτές ετικέτες αποκλειστικά από το νησί. Εδώ, η έναρξη της Σαρακοστής περιλαμβάνει διάφορους μεζέδες που βγαίνουν από το τηγάνι, όπως πατατοκεφτέδες, χρυσαφένια κολοκυθάκια και κολοκυθοκεφτέδες.
Θα βρείτε, επίσης, φάβα με μπόλικο κρεμμύδι, χταποδάκι σχάρας, φασόλια πιάζ, καλαμάρι φρέσκο και ξιδάτες σουπιές, ενώ όπως κάθε χρόνο δεν θα λείψουν και τα πιάτα ημέρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, τηλ. 2103814525
Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Στη στοά-καταφύγιο της Λέκκα τα τραπεζάκια γεμίζουν από κόσμο που αναζητά την αυθεντικότητα στην ψαροφαγία. Και ναι μεν η ειδικότητά του είναι το μικρό και μεσαίο ψάρι, αλλά κανείς δεν λέει όχι στα αχνιστά μύδια, στα βραστά χόρτα, στο ψιλό γαριδάκι και στο τηγανητό θραψαλάκι, τα οποία ταιριάζουν ταμάμ με την περίοδο της Σαρακοστής που ανοίγει. Εννοείται πως τα συνοδεύετε όλα με εκλεκτά αποστάγματα.
Λέκκα 22. Αθήνα, τηλ. 2103227298
Pharaoh
Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης έχει κέφια, γνώση γύρω από τους μεζέδες και μια βαθιά αγάπη για την ελληνική παράδοση. Για αυτό και τo Pharaoh, την Καθαρά Δευτέρα, θα φτιάξει ένα αποκλειστικά νηστίσιμο μενού μαγειρεμένο στη φωτιά που θα περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα, ρεβιθάδα, μυδοπίλαφο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, γίγαντες, τηγανόπιτες με χόρτα και κυδώνια με χαλβά σιμιγδαλένιο (χωρίς βούτυρο), φιστίκι πράσινο, μαχλέπι και εσπεριδοειδή. Στα πικάπ ο Kevin Speck με 45ρια ελληνικής μουσικής (50s, 60s, 70s), Έλληνες crooners, γυναικείες μπάντες, σέικ, beat, Μίμη Πλέσσα και λίγο μπουζούκι (13:30-21.00 -τελευταίο seating 18:30)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σολωμού 54, Αθήνα, κρατήσεις στο pharaoh.gr
Τραβόλτα
Η δημοφιλής ψαροταβέρνα των αδελφών Λιάκου (BaseGrill) και του Ανέστη Λαζάι στο Περιστέρι υπηρετεί χρόνια τη θάλασσα κι αυτό είναι γνωστό σε όλο το λεκανοπέδιο. Την Καθαρά Δευτέρα θα σας περιμένουν εδώ τα περίφημα κοντοσούβλια με καλαμάρι ή γαρίδες, το σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς και τα αχνιστά μύδια. Κι αν αγαπάτε τα όστρακα (και ο καιρός το επιτρέπει) θα βρείτε κυδώνια, φούσκες και γυαλιστερές. Εννοείται πως δεν θα λείπουν το φρέσκο χταπόδι Χαλκίδας ή Λήμνου στη σχάρα, τα τηγανητά καλαμαράκια και οι τηγανητές σουπιές με το μελάνι τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 2105719222
Θαλασσινός
Η ιστορική οικογενειακή ψαροταβέρνα δίπλα στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φημίζεται για την ταραμοσαλάτα της, που έχει στο πλάι της λίγο γουασάμπι για την τσαχπινιά, τη χορτόπιτα με το «χεράτο» φύλλο και το καλαμάρι με πέστο που σερβίρεται πάνω σε τσιπς πατάτας. Φυσικά, το «παρών» θα δώσουν τα όστρακα και γενικά τα φρέσκα θαλασσινά, καθώς και οι πατροπαράδοτες λαγάνες, ενώ δεν θα λείψουν και κάποια σαρακοστιανά πιάτα- έκπληξη, ένεκα της ημέρας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ. 2109404518
Μικρές Κυκλάδες
Κρυμμένη στα στενά της Ηλιούπολης, η συγκεκριμένη οικογενειακή ψαροταβέρνα γράφει ιστορία για πάνω από 20 χρόνια. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η πρώτη ύλη που αστράφτει και προέρχεται από παραδοσιακά ψαροκάικα και από όλα τα νησιά του Αιγαίου. Πέρα από τα άψογα ψημένα ψάρια τους, τα οποία τα βρίσκετε εδώ όλο τον χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα στα must πρέπει να προσθέσετε την αχινοσαλάτα με το φρυγανισμένο ψωμί, την αστακομακαρονάδα, το carpaccio καραβίδας, τη φάβα Σχοινούσας με χταπόδι στιφάδο και το ριζότο θαλασσινών με την πεντανόστιμη μπισκ. Εννοείται πως και η λίστα κρασιών είναι αντάξια αυτού του πλούτου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9709150
Taverna 37
H Αθηναϊκή Ριβιέρα τιμά εδώ το ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, προτείνοντας ένα παραδοσιακό οικογενειακό μενού, που συνδυάζει θαλασσινά, φρέσκες σαλάτες και ορεκτικά, με εκπληκτική θέα στον Σαρωνικό. Το μενού έχει την υπογραφή του σεφ Αλέξανδρου Κοσκινά. Ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξιδάτο και καλαμάρι στη σχάρα, πρωταγωνιστούν, ενώ το γεύμα ολοκληρώνεται με σπιτικά γλυκίσματα και φρεσκοψημένες λαγάνες, με φόντο το απέραντο γαλάζιο και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108901037
Κυρά Πόπη
Διαχρονικό στέκι των κατοίκων των νοτίων προαστίων στο Λαγονήσι, οφείλει το όνομά του στην Καρδιτσιώτισα ιδιοκτήτρια του και τη φήμη του στην άψογη σχάρα και στο δυνατό τηγάνι. Η νηστεία ξεκινά εδώ πλουσιοπάροχα με γαριδομακαρονάδες και πληθωρικά κριθαρότα με ολόκληρες γαρίδες, χταποδοκεφτέδες, αμυγδαλοσκορδαλιά και σεβίτσε καραβίδας με αβοκάντο, τσίλι και κόλιανδρο. Φινάλε με τα παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά κουταλιού για να «μελώσει» η Σαρακοστή.
40,5 χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, Καλύβια Θορικού, τηλ. 2291026388
Καλή απόλαυση και καλή Σαρακοστή!