Site icon NewsIT
08:03 | 20.11.24

Ψητές γλυκοπατάτες φούρνου: Νόστιμες και πιο θρεπτικές από τις κοινές πατάτες

Ψητές γλυκοπατάτες φούρνου: Νόστιμες και πιο θρεπτικές από τις κοινές πατάτες
Ηλιάνα Σκιαδά

Αυτή είναι η πιο απλή και νόστιμη εκδοχή για ψητές γλυκοπατάτες. Αλμυρές, γλυκιές, γρήγορες, με ελάχιστη προετοιμασία. Σημειώστε και τα πολλά θρεπτικά οφέλη και βάλτε τις στο τραπέζι σας.

Ανάμεσα στα θετικά τους είναι το γεγονός ότι ακούγονται πιο εκλεπτυσμένη επιλογή από τις κοινές πατάτες, ενώ στην πραγματικότητα, έχουν ίδια τιμή και είναι το ίδιο εύκολο να τις βρεις στην αγορά.

Όσο για τη θρεπτικότητά τους, οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες όπως βιταμίνες Α, Β6 και C, μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό και νιασίνη. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται αν κρατήσετε τη φλούδα πάνω στην πατάτα.

Σύμφωνα με μελέτες οι πορτοκαλί και οι μοβ γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από ορισμένους τύπους καρκίνου. Και, όπως και στα καρότα, το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα στις γλυκοπατάτες υποδηλώνει την παρουσία βήτα-καροτίνης, η οποία έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία των ματιών.

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: αρέσει στα περισσότερα παιδιά. Ο τρόπος που εγώ ακολούθησα στο σπίτι, ήταν ότι σέρβιρα τις γλυκοπατάτες στα πιάτα τους, δίπλα στις σπιτικές κοτομπουκιές και δεν είπα λέξη. Ρώτησαν γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα, απάντησα ότι είναι, από άλλη περιοχή, τις δοκίμασαν και έδωσαν «έγκριση», αδειάζοντας τα πιάτα. 

Ψητές γλυκοπατάτες φούρνου

Υλικά:

  • 2 κιλά γλυκοπατάτες – ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2 εκατοστών
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – ή φυτικό λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο – λιωμένο
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. 

Αν σας αρέσει η κανέλα, μπορείτε να ρίξετε μαζί με το αλατοπίπερο, 1/4 από το κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τις γλυκοπατάτες στο ταψί.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και οι άκρες τους να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να γίνονται τραγανές.

Σερβίρετε αμέσως ή αλείφετε τις γλυκοπατάτες, την ώρα που είναι να τις σερβίρετε, με λίγο λιωμένο βούτυρο, στο οποίο μπορείτε να ανακατέψετε μισό κουταλάκι μέλι

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version