Tasteit

Ψητό αρνάκι με αγκινάρες και κρούστα πατάτας

Συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι

Επειδή δεν μπορούμε όλοι, να ψήσουμε αρνί στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κάποιοι, κυρίως όσοι κάνουν Πάσχα στην πόλη, επιλέγουν να μαγειρέψουν αρνάκι στον φούρνο.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, βάζοντας το μπουτάκι στον φούρνο με πατάτες ή να επιλέξουμε κάτι διαφορετικό φέτος.

Οι γείτονες οι Ιταλοί φτιάχνουν αυτό το φαγητό που έχει αρνάκι, πατάτες και αγκινάρες, στον φούρνο και το αποτέλεσμα είναι ένα μελωμένο αρνάκι με τη γλύκα από τις αγκινάρες, που είναι τώρα, στην εποχή τους.

Οι πατάτες που τοποθετούνται από πάνω σαν κρούστα, ξεροψήνονται και παίρνουν χρώμα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν τραγανή υφή όταν σερβιριστούν μαζί με το ζουμερό αρνάκι.

Tip 1: κόψτε τις πατάτες στο «μαντολίνο» έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφα λεπτές και να ψηθούν γρήγορα. Θέλουμε να έχουν πάχος μισού εκατοστού.

Ψητό αρνάκι με αγκινάρες και κρούστα πατάτας

Υλικά:

  • 1 κιλό αρνίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε μπουκιές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 6 – 7 καθαρισμένες αγκινάρες(πάτοι και καρδιές) κομμένες στα 4
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • αλάτι – πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε περισσότερο από το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να θωρακιστεί.

Προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι και λίγο αργότερα το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τόσο ζωμό ώστε καλυφθεί το κρέας, προσθέτουμε το μισό θυμάρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε το υγρό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και μαγειρεύουμε για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φέτες πατάτας με αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο θυμάρι και τις στρώνουμε πάνω στο φαγητό, στο ταψί, σαν «λέπια», με τη μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη.

Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι οι πατάτες να ροδοψηθούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Η Μεσσηνία επενδύει στη γαστρονομία
Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και το μισελενάτο εστιατόριο CTC Urban Gastronomy αναλαμβάνει τρεις σημαντικούς χώρους εστίασης στο Navarino Dunes και ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Μπίλλης γίνεται ο Executive Chef στο W Costa Navarino
Costa Navarino