Κριτική εστιατορίων

RawBata: Η πληθωρική μαγειρική του Χρόνη Δαμαλά βρήκε στέκι στους Αμπελόκηπους

Επιστροφή στις... ρίζες για τον Χρόνη Δαμαλά

Όσοι γνώρισαν τον Χρόνη Δαμαλά στο Cash, στο Izakaya, στο Sea You Up (Sani Resort) και στο μυκονιάτικο Cavo Tagoo, σε εστιατόρια δηλαδή που ξεχώρισαν για τη λάμψη και τον κοσμοπολίτικο στυλ τους,  χάρηκαν όταν έμαθαν για το μεγάλο come back του το καλοκαίρι που μας πέρασε, με το δικό του εστιατόριο αυτή τη φορά.

Ακριβώς εξαιτίας αυτού του παρελθόντος ξαφνιάστηκαν όταν ανακάλυψαν πως θα το ανοίξει στην εντελώς off Broadway πλατεία Λακωνίας, στους Αμπελόκηπους.

Αλλά για τον σεφ που εδώ και καιρό βρισκόταν σε μια φάση ενδοσκόπησης και αναζήτησης της ουσίας των πραγμάτων, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ήταν μια απόλυτα λογική κίνηση: εδώ βρίσκεται η γειτονιά που μεγάλωσε και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που μπορούν να σου δώσουν οι ρίζες σου.

Μαζί με τη Φωτεινή Μαρκούτσα , το έτερον του ήμισυ στη ζωή και στη δουλειά αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα θυμίζει κάτι από τις ταβέρνες μιας παλιότερης εποχής, αλλά θα έχει και fusion πινελιές.

Έτσι, γεννήθηκε το RawBata, που προφανώς χρωστάει το όνομά του στην ένωση των λέξεων raw (ωμά) και robata (γιαπωνέζικη ψησταριά).

Προικισμένο με μια ανοιχτή κουζίνα, μια άνετη σάλα με περιμετρικές τζαμαρίες και την πλατεία απέναντι, η οποία μόλις ανοίξει ο καιρός θα φιλοξενεί κάτω από τα δέντρα της τραπέζια με κεφάτες παρέες, το εστιατόριο έγινε ο χώρος που ο Δαμαλάς αποκαλύπτει και μια άλλη, λιγότερο γνωστή πλευρά του. Ναι, τα ωμά του εξακολουθούν να αποτελούν ένα δυνατό χαρτί- το σεβίτσε του με τον φρέσκο, χοντροκομμένο κέφαλο, δροσερό αγγούρι, ραπανάκι, πιπεριά jalapeno και μυρωδικά είναι απλά απολαυστικό- αλλά εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο αυτού του είδους τις νοστιμιές.

Τα ψημένα στη ρομπάτα μπιφτεκάκια προβατίνας, ευφυώς τυλιγμένα σε μελιτζάνα έφτασαν ζουμερά όπως έπρεπε, ενώ το μελωμένο ζυγούρι με τραχανά και ξινό γιαούρτι που διαλέξαμε για το φινάλε αποτελεί το απόλυτο χειμωνιάτικο πιάτο, για το οποίο θα επιστρέφαμε ξανά και ξανά.

Ομολογουμένως, δεν περιμέναμε αυτό το ευχάριστο ξάφνιασμα από τον Δαμαλά, αν και η κόκκινη, νέον  επιγραφή πάνω από την κουζίνα με το σύνθημα «Me and my fusion» θα έπρεπε να μας βάλει σε υποψίες από την αρχή!

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Raw Bata (@rawbata_athens)

Εκτός από τα παραπάνω, επιλέξαμε επιπλέον  μια καλοδουλεμένη ταραμοσαλάτα, με ψητές καραβίδες και πικάντικο ντρέσινγκ, τα λίγο πιο ουδέτερα μοσχαρίσια  μάγουλα με πουρέ πατάτας και ένα  άψογα ψημένο καλαμάρι, στη ρομπάτα, πάνω σε γλυκοφάγωτη φάβα,  με φασόλια βανίλιες και σέσκουλα που τα ψωνίζουν από την τοπική λαϊκή, όπως και σχεδόν το σύνολο των υλικών που μπαίνουν στην κουζίνα. Κι ίσως αυτό το γεγονός το οποίο φανερώνει το πόσο σέβονται σε αυτό το εστιατόριο την εποχικότητα να αποτελεί ένα ακόμη «μυστικό» της επιτυχίας του: μαζί με την πληθωρική μαγειρική φιλοσοφία του σεφ και τους ευρηματικούς  γευστικούς συνδυασμούς συνθέτουν μια απολαυστική εξίσωση, η οποία ισορροπεί θαυμάσια μεταξύ του comfort και του γκουρμέ, χωρίς να καταφεύγει σε περιττούς εντυπωσιασμούς.

Για επιδόρπιο, διαλέξαμε τη δική τους εκδοχή σε μηλόπιτα, η οποία αποτελείται από ζεστά, καραμελωμένα μήλα πάνω σε κράμπλ από καρύδι και συνοδεύεται από παγωτό βανίλια, ένα κλείσιμο με μπόλικη νοσταλγική διάθεση.

Η λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί η Φωτεινή με φροντίδα έχει αρκετές ταιριαστές επιλογές με τα πιάτα,  δίνοντας έμφαση σε μικρούς Έλληνες παραγωγούς – ελπίζουμε στο μέλλον να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο, καθώς το μαγειρικό «κλίμα» σηκώνει άνετα μεγάλες ετικέτες.    

RawBata, Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι 

 

Τηλ. 2106923796, Κόστος 40-55€

Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα
Tudor Hall: Υψηλή γαστρονομία με ελληνικό αέρα
Στον 7ο όροφο του του King George, το βραβευμένο grand restaurant, προτείνει μια γαστρονομική εμπειρία αξιώσεων που σιγοντάρεται άψογα από τη συγκλονιστική θέα και την άφταστη art de la table
Tudor Hall: Υψηλή γαστρονομία με ελληνικό αέρα
Proveleggios: Επιστροφή στη γεύση
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης οδηγεί το εστιατόριο του Κεραμικού στη νέα του εποχή επενδύοντας σε μια κουζίνα γεμάτη αναμνήσεις
Proveleggios: Επιστροφή στη γεύση
Μανάρι: Τα παϊδάκια στο προσκήνιο
Το καινούριο εστιατόριο του Άρη Βεζενέ, του Λέλου Γεωργόπουλου και του Σωκράτη Τούλια έχει τη γοητεία της κλασικής ταβέρνας, αλλά κανένα...
Μανάρι: Τα παϊδάκια στο προσκήνιο