Κριτική εστιατορίων

Yphes Restaurant: Το γευστικό καταφύγιο της οδού Κτενά

Η νέα εστιατορική άφιξη της πόλης, αγαπά τις μεσογειακές γεύσεις με ένα εξωτικό twist και έχει την υπογραφή του σεφ Νίκου Ζερβού

Το στενό της Κτενά διαφέρει από τα συνηθισμένα δρομάκια.

Μοιάζει σαν ένα μονοπάτι κήπου που προβάλει ξαφνικά στα αριστερά σου, καθώς κατηφορίζεις την πολύβουη Περικλέους. Αν στρίψεις σε αυτόν τον πεζόδρομο, αυτόματα ξεφεύγεις από τη φασαρία και νιώθεις σαν να μπαίνεις σε ένα προφυλαγμένο αίθριο.

Σε αυτό το ήσυχο, μικρό τετράγωνο πριν λίγο καιρό άνοιξε το Yphes, ένα νέο bistrot, το οποίο μοιράζεται την ίδια αύρα και λειτουργεί σαν καταφύγιο από τον θόρυβο και την καθημερινή τρέλα.

Μην περιμένετε να δείτε έναν τεράστιο χώρο, φορτωμένο με τραπεζοκαθίσματα και πνιγμένο στη διακοσμητική φλυαρία. Το εστιατόριο εσωτερικά χωράει μόλις δύο τραπέζια και ένα μπαρ, αλλά εξωτερικά στο παρκάκι της Κτενά έχει φτιάξει τη δική του προφυλαγμένη όαση, η οποία θερμαίνεται επαρκώς με υπαίθριες σόμπες και κανείς από όσους κάθεται εκεί δεν παραπονιέται, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του καιρού.

Σε αυτό το καλό κλίμα συμβάλει και η μαγειρική του Νίκου Ζερβού που εδώ ανοίγει τα φτερά του για πρώτη φορά μόνος του, έχοντας «γράψει» αρκετά χιλιόμετρα δίπλα σε σπουδαίους Έλληνες σεφ.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yphes Restaurant (@yphes.athens)

Το μενού βαδίζει στα μονοπάτια της μεσογειακής κουζίνας και παρά το γεγονός ότι διαθέτει κάποιες εξωτικές πινελιές, δεν χάνει την ισορροπία του, ενώ τα ίδια τα πιάτα από άποψη αισθητικής είναι χάρμα οφθαλμών.

Το βράδυ που το επισκεφτήκαμε, δεν μείναμε φυσικά μόνο στην εμφάνιση. Το δείπνο μας ξεκίνησε με μια πληθωρική σε υφή και γεύση πατατοσαλάτα με τριμμένη φέτα, ελιά, άνηθο, κρεμμύδι και σύγκλινο Μάνης, η οποία κέρδιζε πόντους φρεσκάδας από μια σως με γιαούρτι-λεμόνι. Στη συνέχεια περάσαμε στα πρώτα πιάτα και συγκεκριμένα στα σπαράγγια με σέσκουλα, μια αναπάντεχη πρόταση η οποία μας ξάφνιασε με την καλοζυγισμένη ένταση του ντρέσινγκ εσπεριδοειδών και τον διακριτικά καπνιστό χαρακτήρα του: τα σπαράγγια είχαν περάσει από τη φωτιά.

Ενδιαφέρον είχαν οι ωμές παρασκευές – ένα άψογα κομμένο tiradito από μαγιάτικο με ντρέσινγκ φτιαγμένο από ξινόγαλα και leche de tigre και το μοσχαρίσιο carpaccio αρτημένο  με αρσενικό Νάξου, λίγη τρούφα, τριμμένα φουντούκια και spicy mayo- αλλά τις εντυπώσεις κέρδισαν ξεκάθαρα οι τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά κροκέτες πατάτας με τσορίθο, οι οποίες ήταν στολισμένες στην κορυφή τους με μαριναρισμένο ταρτάρ τόνου, λίγη μαγιονέζα με πιπεριά rocoto και άφθονη τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.

Από τα κυρίως, διαλέξαμε το comfort κριθαρότο με καλαμάρι και κρόκο Κοζάνης και τον best seller, βαθιάς νοστιμιάς, σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με αφρό πατάτας και κινέζικο λάχανο με kimchi, συστατικό που λειτούργησε εξισορροπητικά και για αυτό αξίζει να αναφερθεί.

Για επιδόρπιο «παίξαμε» με το proffiterol φράουλα-γιαούρτι και τη δική τους εκδοχή σοκολατένιας crème brulee, που είχαν ενδιαφέρον, αλλά σε σχέση με το υπόλοιπο μενού έχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για να συνοδέψει κανείς τα παραπάνω, υπάρχουν έξι επιλογές σε καλοφτιαγμένα cocktails – παραλλαγές των classics, αλλά και μια μικρή λίστα κρασιού με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, η οποία ευχόμαστε να εμπλουτιστεί κι άλλο γιατί η περίσταση το απαιτεί. Μάθαμε ότι σερβίρουν και πρωινό, μιας και το εστιατόριο ανήκει πρακτικά στο Emerald Hotel Athens, οπότε ανυπομονούμε να το επισκεφτούμε ξανά. Άλλωστε ο Νίκος Ζερβός, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, έχει καλό χέρι το οποίο απλώνει στο φαγητό τόσο – όσο, χωρίς να ξεφεύγει.

Βάλτε το εστιατόριο στην ατζέντα σας γιατί όσο περνάει ο καιρός το bistrot Yphes θα εξελίσσεται κι άλλο ποιοτικά και τεχνικά. Κι αυτό αξίζει επιβράβευση.

Yphes Restaurant:  Κτενά 3, Αθήνα 

 

Τηλ.: 2113335433, ανοιχτά για δείπνο καθημερινά: 6:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ. τιμή: €40-50 ευρώ

Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα
Tudor Hall: Υψηλή γαστρονομία με ελληνικό αέρα
Στον 7ο όροφο του του King George, το βραβευμένο grand restaurant, προτείνει μια γαστρονομική εμπειρία αξιώσεων που σιγοντάρεται άψογα από τη συγκλονιστική θέα και την άφταστη art de la table
Tudor Hall: Υψηλή γαστρονομία με ελληνικό αέρα
Proveleggios: Επιστροφή στη γεύση
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης οδηγεί το εστιατόριο του Κεραμικού στη νέα του εποχή επενδύοντας σε μια κουζίνα γεμάτη αναμνήσεις
Proveleggios: Επιστροφή στη γεύση