Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν τα εστιατόρια της Αθήνας, χωρίς το περιβόητο concept, χωρίς την περιττή φλυαρία και χωρίς τη βαρετή προσποίηση στο μενού;
Και πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να ανακαλύψετε έναν χώρο που θα τον κάνετε στέκι, για το φροντισμένο φαγητό του κι επειδή απλά εκεί νιώθετε ειλικρινά καλοδεχούμενος;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον Υμηττό, με θέα την ομώνυμη πλατεία, μακριά από της συνηθισμένες πιάτσες, θα βρείτε το Αλάργα, ένα σύγχρονο ρακάδικο που είναι η απάντηση στις προσευχές σας.
Τώρα τον χειμώνα, προτιμήστε να καθίσετε μέσα – θα έρθει σύντομα ο καιρός, άλλωστε, που στο Αλάργα θα βγάλουν έξω στο πεζοδρόμιο τα τραπεζάκια, δίπλα στα δεντράκια, στα μυριστικά και στις φραγκοσυκιές.
Προς το παρόν, διαλέξτε ένα τραπέζι με θέα στην κουζίνα και στα εκατοντάδες βαζάκια με σπιτικά τουρσιά κι ανοίξτε άφοβα τον κατάλογο: τα πιάτα έχουν την υπογραφή του Μιχάλη Χάσικου, chef-patron του σπουδαίου εστιατορίου Hasika στο Ρέθυμνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη σάλα, κυριαρχεί η φιγούρα του φιλόξενου και χαμογελαστού Νίκου Φραγκιδάκη, που ρυθμίζει τα πάντα και νοιάζεται πραγματικά να περνούν όλοι καλά. Κάποιες μέρες έχουν και live, οπότε μπορεί να πετύχετε ένα κρητικό γλέντι να γεννιέται μπροστά στα μάτια σας από το τίποτα.
Το μενού έχει για αφετηρία την Κρήτη, αλλά το “πάει” και λίγο πιο μακριά, αγκαλιάζοντας όλη την Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά στα τυριά. Μην διστάσετε, λοιπόν, να ξεκινήσετε διαλέγοντας μαύρους γίγαντες από τις Πρέσπες τουρσί, με σποράκια μάραθου και κάποιο από τα φανταστικά τυράκια τους που αλλάζουν, ανάλογα με το τι καλό θα τους προτείνουν οι τυροκόμοι με τους οποίους συνεργάζονται. Εμείς πετύχαμε το μυρωδάτο και έντονο στη γεύση Τσεμπέρι, ένα αιγοπρόβειο τυρί 24μηνης ωρίμασης σε σπηλιά από την Ιθάκη και το πρόβειο Μαραθιώτικο, ίδιας διάρκειας ωρίμασης, από τη Νάξο – ότι έπρεπε, δηλαδή, για να απολαύσουμε την πρώτη ρακή.
Εννοείται ότι θα παραγγείλετε την «κουκουβάγια» με γαλομυζήθρα Ρεθύμνης, έναν πλούσιο σε υλικά ντάκο με παξιμάδι από τον φούρνο του Μυστράκη στην Ασή Γωνιά, αλλά και τηγανιτές πατάτες με λασιθιώτικη στάκα και λεμόνι, πριν περάσετε στο τσιγαριαστό αρνάκι. Εδώ, το σερβίρουν χωρίς να λυπηθούν τη σάλτσα του κι από πάνω το στολίζουν με λεπτοκομμένα τσιπς-μπαστουνάκια πατάτας, για να δώσουν ένα τραγανό και πιο σύγχρονο στοιχείο.
Αφράτα είναι τα αρνίσια κεφτεδάκια, σε σάλτσα ντομάτας με μπόλικα μπαχαρικά και φέτα, ενώ στους πολύ πεινασμένους απευθύνονται τα παϊδάκια με θυμάρι και λεμόνι, ψημένα στη σχάρα και σβησμένα με Μαρουβά. Όσοι αγαπούν τον κόκορα, στο Αλάργα θα τον βρουν σε δύο εκδοχές: ως κοντοσούβλι, μαριναρισμένο σε οξύμελο και σερβιρισμένο με γιαούρτι και ως κρασάτο, με ξινόχοντρο, μελιτζάνες και τριμμένη φέτα (ίσως το πιο comfort πιάτο του καταλόγου).
Κι αν δεν τραβάει η όρεξή σας κρέας, αλλά θαλασσινά, υπάρχει για εσάς ζουμερό θράψαλο κοντοσούβλι με σαλάτα από ασπρομύτικα φασόλια, σουπιά με τσιγαριαστά χόρτα, τσακιστές ελιές και αυγοτάραχο, αλλά και χταποδάκι λιόκαφτο στα κάρβουνα. Θα κλείσετε με γλυκά καλτσούνια ή σφακιανόπιτα με μπόλικο μέλι.
Από εμφιαλωμένη τσικουδιά θα βρείτε δύο ετικέτες από την κρητική 35Ν (πολυποικιλιακή και Syrah), τον Μινώταυρο από Αγιωργίτικο και Κοτσυφάλι και το Ομάδι από Λιάτικο. Έχουν επιλογές σε μπύρες, ενώ η λίστα με τα κρασιά του χρειάζεται επειγόντως προσθήκες.
Λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε: το μενού δεν έχει κάτι εξεζητημένο, ούτε περιλαμβάνει νεωτεριστικά twists, ενώ θα φάτε χωρίς το άγχος της περιορισμένης κράτησης. Πολλές φορές έχει και κάποια ιδιαίτερα πιάτα τα οποία προκύπτουν τελευταία στιγμή κι αξίζει να τα παραγγείλετε, όπως για παράδειγμα ο σιγομαγειρεμένος για ώρες ώστε να λιώνει τράγος, με πατάτες φούρνου που δοκιμάσαμε εμείς. Δεν θα μπερδευτείτε με κάτι και θα φύγετε χορτάτοι και χαρούμενοι, καθώς οι μερίδες είναι χορταστικές, οι τιμές λογικές, οι μουσικές πιάνουν από Ψαραντώνη μέχρι Βίκυ Μοσχολιού κι εδώ χωράνε όλοι: από τις οικογένειες, οι οποίες θα έρθουν εδώ τις Κυριακές, τις πιο νεανικές παρέες και τα ερωτευμένα ζευγάρια, μέχρι και τους ψαγμένους foodies που λαχτάρησαν να νιώσουν ότι υπάρχει κάποιο σημείο στην πόλη που να απευθύνεται σε κανονικούς ανθρώπους.
Αλάργα: Αμισού 1, Υμηττός
Τηλέφωνο: 2107622392