Κριτική εστιατορίων

ΜΑΝΗΜΑΝΗ: Η μανιάτικη (και όχι μόνο) κουζίνα στο προσκήνιο

Με αφορμή τα εικοστά γενέθλια του δημοφιλούς εστιατορίου, δοκιμάσαμε το νέο μενού που εμπνέεται από την Μάνη και την ελληνική παράδοση

Τα χρόνια περνούν σαν αστραπή. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός από τότε που γευτήκαμε στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ για πρώτη φορά τις περίφημες τσουχτές, δηλαδή την μανιάτικη, τυρένια μακαρονάδα με το σύγκλινο και την μπόλικη τριμμένη και τηγανητή μυζήθρα, η οποία έχει στην κορυφή της, σαν στέμμα, ένα τηγανιτό αυγό «μάτι».

Ακόμη και η μνήμη εύκολα ανακαλεί τον μελάτο κρόκο να λούζει τα ζυμαρικά, λίγο πριν γίνουν όλα μια πληθωρική μπουκιά στο στόμα, η οποία έχει μείνει αξέχαστη για τη βαθιά της νοστιμιά. Φαντάζει απίστευτο, αλλά το 2009, πρωτο-λανσαρίστηκε αυτό το πιάτο, κάποιοι ήταν αρχικά δύσπιστοι απέναντί του. Τελικά, κατέληξαν να γίνουν οι πιο φανατικοί θαυμαστές του.

Κι αυτή η μεταστροφή δεν συνέβη μόνο με τις τσουχτές, αλλά και με το υπόλοιπο κόνσεπτ του ΜΑΝΗΜΑΝΗ. Οι ιδιοκτήτες του όχι μόνο ήταν αποφασισμένοι να δείξουν στην Αθήνα μια αλλιώτικη κουζίνα, άγνωστη και πιο βαθιά «χωμένη» στην παράδοση, αλλά επέλεξαν να στήσουν το όνειρό τους στον πρώτο όροφο ενός παλιού, πλούσιου σε ιστορία, νεοκλασικού, πράγμα αδιανόητο για την εποχή και όσους είχαν συνηθίσει τα εστιατόρια να είναι «ένα» με το πεζοδρόμιο.

Χάρη στο πείσμα τους πολύ σύντομα, το να βρεις τραπέζι στην λευκή τότε, φιλόξενη σάλα έγινε δύσκολο, ενώ δεν υπήρχε άνθρωπος, ο οποίος να αγαπά το φαγητό και να μην περάσει από εκεί. Κι επειδή τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα, η φήμη πήρε διεθνείς διαστάσεις:  Το εστιατόριο βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων ευρωπαϊκών προορισμών του βιβλίου The New York Times, 36 Hours: 125 Weekends in Europe, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις TASCHEN, προτάθηκε από την εφημερίδα «ως go-to destination, ανάμεσα σε 500 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο ομώνυμο video αφιέρωμα των New York Times στην Αθήνα.

20 χρόνια πέρασαν σαν νεράκι, λοιπόν και ήταν καιρός πια για το ΜΑΝΗΜΑΝΗ να προχωρήσει σε αλλαγές, τόσο στη διακόσμηση, που αναβαθμίστηκε αισθητικά, διατηρώντας όμως τη ζεστασιά της, όσο και γαστρονομικά: ο επί κεφαλής σεφ  Ανέστης Ποιμενίδης με την ομάδα του εισάγει ένα νέο μενού, το οποίο υπόσχεται να ταξιδέψει τους δοκιμαστές του σε γευστικά μονοπάτια και αυθεντικές ιστορίες όχι μόνο από τη Μάνη, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Αντλώντας έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα, τα οικογενειακά τραπέζια και τις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, τα πιάτα έχουν ως στόχο τη διαρκή επαφή με την ελληνική παράδοση. Ο ίδιος ο σεφ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η γαστρονομία είναι μνήμη. Το φαγητό συνδέεται με στιγμές, πρόσωπα και τόπους. Το νέο μας μενού είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ζωντανές αυτές τις συνδέσεις, ενώ εξερευνούμε νέους τρόπους έκφρασης».

Από τον καινούριο κατάλογο, δοκιμάσαμε και δίνουμε την ψήφο μας στο κουσκουσέ Λήμνου με τσορίθο Δράμας και θαλασσινά, ένα έξυπνο πιάτο surf n’ turf φιλοσοφίας, που κέρδισε τις εντυπώσεις απέναντι στα  comfort, αλλά πιο ουδέτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα πιάτα μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά Μάνης, μυζήθρα Θεσπρωτίας και σάλτσα κόκκινου κρασιού.

Επειδή όμως οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, από το τραπέζι μας πέρασαν επίσης ο καγιανάς με κρέμα μπουγιουρντί, λαδόπιτα Ρόδου και σύγκλινο και φυσικά η κλασική μανιάτικη “τραβηχτή” με σφέλα, ελληνικό brie, αχλάδι και μέλι Λακωνίας, δύο ακόμα πιάτα που αναδεικνύουν την ουσία της ελληνικής κουζίνας στην πιο μοντέρνα και φινετσάτη εκδοχή τους.

Διαλέξαμε, επίσης, το άψογα ψημένο ορτύκι με σιτάρι, μανιτάρια, κρέμα τυρί και τρούφα σε σάλτσα από τους χυμούς του, το οποίο όμως απευθύνεται σε απαιτητικούς ουρανίσκους, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του. Υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε για το χοιρινό με πουρέ σελινόριζας, σέλερυ, αυγολέμονο και λάδι άνηθου -ένα ακόμη πιάτο ορόσημο για το εστιατόριο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο από το 2010– και κλείσαμε το δείπνο μας σε νοσταλγική διάθεση επιλέγοντας την παραδοσιακή γαλατόπιτα με κανέλα, καραμέλα βουτύρου και crumble πορτοκάλι.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANHMANH (@manhmanhrestaurant)

Για κάθε πιάτο υπάρχει και ένα ταιριαστό κρασί από τη λίστα η οποία βασίζεται στον ελληνικό αμπελώνα και περιλαμβάνει ετικέτες γνωστών οινοποιείων – εξάλλου και αυτό το κεφάλαιο στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ είναι όπως οι γεύσεις του: αφορά  στις ιστορίες, στα συναισθήματα και στις μνήμες που μας συνδέουν με τις ρίζες μας.

ΜΑΝΗΜΑΝΗ, Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη 

 

τηλ. 210-9218180 € 25-35/το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 14.00 – 23.00

Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα
Proveleggios: Επιστροφή στη γεύση
Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης οδηγεί το εστιατόριο του Κεραμικού στη νέα του εποχή επενδύοντας σε μια κουζίνα γεμάτη αναμνήσεις
Proveleggios: Επιστροφή στη γεύση
Μανάρι: Τα παϊδάκια στο προσκήνιο
Το καινούριο εστιατόριο του Άρη Βεζενέ, του Λέλου Γεωργόπουλου και του Σωκράτη Τούλια έχει τη γοητεία της κλασικής ταβέρνας, αλλά κανένα...
Μανάρι: Τα παϊδάκια στο προσκήνιο