Το Βουλκανιζατέρ έκανε πρεμιέρα στην πόλη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, βάζοντας κόκκινο στις νύχτες μας, χωρίς να φοβηθεί τη φρενίτιδα, τα table d’hôte μενού και τους ψυχαναγκασμούς (τραπέζι θέλω- τώρα το θέλω) των γιορτινών ημερών.
Κι αυτό δεν οφείλεται στην άγνοια και στην τύχη του πρωτάρη, μιας και οι ιδιοκτήτες του Γιάννης Σαλπέας (Zurbaran, Gorlomi, Ιώδιο), Αντρέας Παπαδημητρακόπουλος και Nεφέλη Οφέλια Σαχβερντιάν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στον χώρο, ώστε να μην σκοντάψουν πουθενά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαθέτουν, επίσης τον απαιτούμενο ενθουσιασμό, αλλά και την ευφυή εξωστρέφεια, ώστε να μετατρέψουν το Βουλκανιζατέρ στο απόλυτο place to be της Αθηναϊκής νύχτας – δεν είναι τυχαία άλλωστε η απήχησή του στα social media και ειδικά οι αντιδράσεις των videos του στο ΤΙΚΤΟΚ.
Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, δεν μας έκανε εντύπωση που διάλεξαν αυτό το όνομα. Από τη μια όντως ο χώρος κάποτε φιλοξενούσε ένα βουλκανιζατέρ, από την άλλη, κακά τα ψέματα, ο στόχος παραμένει ίδιος, απλά το αντικείμενο αλλάζει: στο παρελθόν εδώ επισκεύαζαν τα λάστιχα των αυτοκινήτων, τώρα σου φτιάχνουν το κέφι με το φαγητό, τα ποτά, το κρασί και τη μουσική.
Φυσικά, στη δημιουργία της αισθησιακής ατμόσφαιρας συμβάλλει και το industrial ντεκόρ σε δυνατό κοντράστ με τις βελούδινες, βαθυκόκκινες κουρτίνες, αλλά πιστέψτε μας η εντυπωσιακή inox μπάρα είναι ο χώρος που κλέβει τις εντυπώσεις: από τη μια πίσω από αυτή φτιάχνονται τα πρωτότυπα cocktails του Χρήστου Βαγενά, όλα με ονόματα ελαστικών κι από την άλλη πάνω σε αυτή βρίσκεται το βασίλειο των DJs και της μουσικής με τα boogiest vibes, επιβεβαιώνοντας πως η άνοδος των Hi-Fi μπαρ είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα της κουζίνας, αρχηγός είναι ο σεφ Θωμάς Μάτσας (Alemāgou, Pāppu, Striggla, Le Sapin) ο οποίος προτείνει ένα μενού με άφθονη ελληνικότητα και σύγχρονη ματιά.
Εμείς ξεκινήσαμε εντυπωσιακά με μια πληθωρική σούπα λαχανικών, αρτημένη με ελαιόλαδο, προζυμένιο ψωμί με ελαφρώς ξινούτσικη επίγευση και βούτυρο αρωματισμένο με θυμάρι και σκόρδο σε μορφή κεριού που έλιωνε.
Στα ποτήρια μας το παιχνιδιάρικο Izar-Leku Mahastiak Hondarrabi Zuri 2018, ένα sparkling wine από την περιοχή País Vasco της Ισπανίας, φουλ στα αρώματα εσπεριδοειδών.
Σειρά πήραν τα ψητά καρότα με τσιμιτσούρι, πεκάν και φιστικοβούτυρο, ένα πιάτο που έχει ήδη ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα του μενού και τα αφράτα κεφτεδάκια με γιαούρτι μυρωδικών στο πλάι.
Το πιάτο όμως που μας επιβεβαίωσε πως η παράδοση μπορεί να λάμψει αν τη διαχειριστεί κανείς σωστά ήταν η σφυρίδα μαγειρεμένη αγιορείτικα, «ξαπλωμένη» πάνω σε πατάτες και φινόκιο και «λουσμένη» με μια σάλτσα άψογης πυκνότητας και ευχάριστης οξύτητας. Το απολαύσαμε με ένα Babydoll Chardonnay 2023 από το Marlborough της Νέας Ζηλανδίας με αρώματα ανανά, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων με διακριτικούς χαρακτήρες φρυγανιάς βελανιδιάς.
Μετά, δοκιμάσαμε τα τηγανητά κολάρα από το ίδιο ψάρι με σος ταρτάρ – τα οποία αποδεικνύουν ότι η βιωσιμότητα μπορεί να είναι σύμμαχος της γεύσης και όχι αντίπαλος- και ένα αγαπημένο πιάτο του σεφ, οι λίγο τσιμπημένες στο αλάτι, αλλά πλούσιες σε υφή και αρώματα ταλιατέλες με φιστίκι και παλαιωμένη φέτα. Αντίθετα η al dente Bolognese μακαρονάδα με προβατίνα, κρέμα cacio e pepe και τριμμένη γραβιέρα ήταν πιο ισορροπημένη.
Είπαμε «ναι» στο βιολογικό, μαριναρισμένο με βότανα κοτόπουλο ψημένο στη ρομπάτα και δεν το μετανιώσαμε, μιας και ήταν καλοψημένο, αλλά ζουμερό με τα μπαχαρικά να του δίνουν επιπλέον πόντους σε άρωμα και γεύση. Κατόπιν, ακολούθησε η προβατίνα γαλλικής κοπής με ψητή πατάτα, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους προσπαθούν να ικανοποιούν πάντα τα κρεατοφαγικά τους ένστικτα, η οποία ταίριαξε πολύ με το Fürst Burgstadter Spatburgunder 2021, ένα αναπάντεχα βελούδινο και γήινο Pinot Noir από τη Γερμανία.
Το γλυκό «τέλος» γράφτηκε με μους σοκολάτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και παγωτό σοκολάτας, ένα από τα επιδόρπια του pastry chef Κωνσταντίνου Πετρογιαννάκη, ενώ η κρέμα φιστίκι με κράμπλ, ελληνικό καφέ και φιστίκι θέλει λίγη δουλειά ακόμη.
Στο Βουλκανιζατέρ, τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Ζερβογιάννης, ο καλύτερος Έλληνας σομελιέ για το 2024, ο οποίος μας εξομολογήθηκε «έχουμε προσπαθήσει να έχουμε μία φρέσκια μάτια από οινικής άποψης έχοντας συνδυάσει κλασσικές ετικέτες μαζί με κάποιες πιο σύγχρονες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα θα βρει κανείς κρασιά όπως από το κτήμα Σκούρα, ο οποίος είναι πολύ γνωστός Έλληνας παραγωγός θα βρει όμως και το Ekho που είναι μία νέα δουλειά. Την ίδια λογική έχουμε ακολουθήσει και στον διεθνή αμπελώνα. Και έτσι έχουμε ετικέτες για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε κάθε επισκέπτη».
Το μενού του Βουλκανιζατέρ από ότι μάθαμε σύντομα θα ανανεωθεί, αλλά κάποια πιάτα που έχουν κάνει μεγάλο σουξέ, δικαίως θα παραμείνουν στον κατάλογο ως signature. Και μιας και μιλάμε για Hi-Fi εμπειρίες (ναι, η γαστρονομία είναι μια από αυτές) να πούμε πως, η ανήσυχη ομάδα του προσεχώς θα ανακοινώσει κάποια μουσικά concepts που θα συζητηθούν στην πόλη. Δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο, φυσικά από το νέο στέκι που λειτουργεί ως mood repairer.
Βουλκανιζατέρ, Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι
Tηλ: 210-9229186 Τιμές: 50-70€