Αυτή η απλή νοστιμιά με βασικό υλικό, τα ταπεινά ρεβίθια, μπορεί να λειτουργήσει ως μεζές για κρασί ή τσίπουρο, αλλά και ως κυρίως πιάτο.
Το συνηθισμένο είναι να κάνουμε σαγανάκι τα θαλασσινά, τις γαρίδες ή τα μύδια. Με κόκκινη σάλτσα και κύβους φέτας που κολυμπούν μέσα σε αυτήν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν συνδυάσουμε αυτές τις γεύσεις, με τα αρώματα των μπαχαρικών και αλλάξουμε το πρωταγωνιστικό υλικό, τότε γεννιέται μια καινούργια συνταγή, για τα αγαπημένα όσπρια.
Μπορούμε να σερβίρουμε τα ρεβίθια σε ατομικά μπολ, με φρυγανισμένο ψωμί, ως ορεκτικό ή με συνοδεία πιλαφιού, για ένα χορτοφαγικό «κυρίως».
Μπορείτε επίσης να «πειράξετε» την ποσότητα του μπούκοβο, αν το θέλετε πιο καυτερό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρεβύθια σαν σαγανάκι
Υλικά:
- 100 γρ. φέτα
- 300 γρ. ρεβύθια βρασμένα
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας πασάτα
- 1/2 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κουταλάκι νιφάδες μπούκοβο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αν δεν βρούμε έτοιμα βρασμένα ρεβύθια, κάτι που μειώνει σημαντικά τον χρόνο και τον κόπο, θα πρέπει να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο: μουσκεύουμε τα ρεβύθια για 10 ώρες και ύστερα τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια και κουνάμε την κατσαρόλα, αφήνοντας περίπου 5 λεπτά, ακόμη να μελώσει το φαγητό.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί, για βουτιές ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, σαν μπρουσκέτα.