Γνωστή και ως σαλάτα Ολιβιέ
Δεν είναι ακριβώς σαλάτα, ούτε ακριβώς ρώσικη, αφού ναι μεν δημιουργήθηκε στη Μόσχα, αλλά από Γάλλο σεφ.
Ο Λουσιάν Ολιβιέ την εμπνεύστηκε και την ετοίμασε στο πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας “Hermitage” τον 19ο αιώνα.
Από τότε αγαπήθηκε πολύ, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Σίγουρα και στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχει σχεδόν πάντα, θέση στους old school σπιτικούς μπουφέδες.
Οι αυθεντική ρωσική συνταγή έχει κομμάτια βρασμένου μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά στην Ελλάδα βάζουμε βραστό ζαμπόν.
Μία ιδέα για αναβάθμιση θα ήταν η αντικατάσταση του κρέατος με γαρίδες, ή ψίχα καβουριού ή αστακού και διακόσμηση της σαλάτας με χαβιάρι ή μπρικ.
Ρώσικη σαλάτα
Υλικά: (Προσοχή τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι παραβρασμένα)
- 3 μέτριες πατάτες, βρασμένες κομμένες σε μικρούς κύβους
- 4 καρότα, βρασμένα κομμένα σε μικρούς κύβους
- 400 γρ. ζαμπόν βραστό κομμένο σε μικρούς κύβους
- 4 βραστά αυγά σφιχτά, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1/2 φλ. αγγουράκια τουρσί κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 φλυτζάνι τσαγιού αρακάς (από κονσέρβα)
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα
- αλάτι – πιπέρι
- άνηθος ψιλοκομμένος
- χυμός από μισό μικρό λεμόνι
Εκτέλεση:
Για τη ρώσικη σαλάτα, ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, απαλά, όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε μέχρι η σαλάτα να πάρει την πυκνότητα που θέλουμε.
Προσοχή, η ρώσική μας, δεν πρέπει να είναι πνιγμένη στη μαγιονέζα.
Διατηρείται σκεπασμένη στο ψυγείο, για πολλές μέρες.