Site icon NewsIT

Σάλτσα κιμά: Η ελληνική εκδοχή της μπολονέζ για αρχάριους

07.10.2024 | 08:00
Σάλτσα κιμά: Η ελληνική εκδοχή της μπολονέζ για αρχάριους

Αν ρωτήσετε μεγάλους ή παιδιά, «ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό», οι περισσότεροι, χωρίς αμφιβολία θα απαντήσουν μακαρόνια με κιμά.

Γενικά, η σάλτσα κιμά, μπορεί να «ντύσει» τόσα πολλά πιάτα, με τόση ευκολία και νοστιμιά και να μας βγάλει ασπροπρόσωπους στην κουζίνα, με λίγη φαντασία και γευστικούς συνδυασμούς.

Αν λοιπόν μπαίνετε, τώρα, στην κουζίνα δειλά-δειλά, αλλά με αγάπη και θέλετε να «κατακτήσετε» κάποιες βασικές συνταγές, να τις φέρετε στα μέτρα σας και να σας συντροφεύουν μια ζωή, τότε η σάλτσα κιμά, είναι σίγουρα μία από τις 10-15 βασικές γνώσεις που χρειάζεστε.

Επίσης ένα σχετικό χρήσιμο tip, είναι να φτιάχνετε, όποτε μπορείτε, περισσότερη ποσότητα σάλτσας με κιμά, γιατί ο μαγειρεμένος κιμάς, είναι το πιο χρήσιμο left-over στην κουζίνα. Μπορεί να εμπλουτίσει, τις επόμενες μέρες, ένα άλλο πιάτο με κάποιο άλλο ζυμαρικό, ρύζι ή ψητή jacket πατάτα, να μπει μέσα σε ατομικά πιτάκια, σε πίτα με τυριά, ακόμη και με φασολάκια, σύμφωνα με πολίτικη συνταγή. Μπορεί ακόμη, να χρησιμεύσει ως ντιπ, για νάτσος ή τσιπς για τη βραδιά του αγώνα. Αν δεν τελειώσει τις επόμενες 2-3 μέρες, μπορείτε να τον βάλετε μαγειρεμένο στην κατάψυξη και να τον αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε λίγα λεπτά.

Η βασική απλή συνταγή για σάλτσα κιμά

Υλικά:
500γρ κιμάς, κατά προτίμηση από μοσχαρίσιο από σπάλα (μπορεί όμως να είναι από χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα)
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά για κιμά (μπαχάρι, κύμινο, πάπρικα, γαρύφαλλο και 2 δαφνόφυλλα)
2 κούπες ντοματοχυμό
1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη (βοηθάει να πήξει ή σάλτσα, αν δεν έχετε και η κανονική ζάχαρη κάνει τη δουλειά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καβουρδίζουμε τον κιμά σε μέτρια θερμοκρασία, δηλαδή τον βάζουμε στην κατσαρόλα, ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΕΣΑ και τον «σπάμε» γυρίζοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα και να τραγανίσει.

Μόλις πιει όλα τα ζουμιά, σβήνουμε με μισό ποτηράκι του κρασιού, κονιάκ, ή ό,τι αλκοολούχο ποτό έχουμε στο σπίτι και ανακατεύουμε, «ξύνοντας» την κατσαρόλα για να ενσωματώσουμε όλα τα υπολείμματα που είναι κολλημένα στο κάτω μέρος.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, από 5 έως 7 λεπτά.

Βάζουμε την κανέλα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα και να ψηθεί ο κιμάς εσωτερικά.

Αν θέλετε πιο αραιή σάλτσα, συμπληρώστε λίγο νεράκι στο βράσιμο.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version