Η σάλτσα τσίλι είναι εθιστική. Ταιριάζει σχεδόν, με όλα τα ψητά κρέατα και τα ψαρικά, αλλά μπορεί, στη στιγμή, να μετατρέψει σε ορεκτικό, ένα πλατό με κομμένα λαχανικά ή σκέτα τσιπς.
Τηγανητές γαρίδες, κρύο κοτόπουλο, μεξικάνικες πιτούλες με τυρί, ασιατικά ρολάκια με λαχανικά ή με κιμά, σίγουρα, ζητούν δίπλα chilly sauce.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσο για την ένταση της σάλτσας, μπορεί να γίνει όσο καυτερή αντέχουμε. Αν αφαιρέσουμε τους σπόρους από τις πιπεριές, τότε η ένταση είναι ελεγχόμενη.
Tip: να θυμηθείτε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας όταν διαχειρίζεστε καυτερές πιπεριές. Αν ξεχαστείτε και πιάσετε το πρόσωπο ή τα μάτια σας, η εμπειρία θα είναι πολύ δυσάρεστη.
Η σάλτσα, θα διατηρηθεί στο ψυγείο σε σκεπασμένο δοχείο για έως και 1 εβδομάδα. Δώστε της ένα καλό ανακάτεμα πριν από κάθε χρήση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Chilly sauce
Υλικά:
- 300 γραμμάρια ψητές πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
- 3 κόκκινα τσίλι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- ξύσμα από 1 λάιμ (συν 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ)
- 1 μεγάλο (100g) ματσάκι(μόνο τα φύλλα) φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 125 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τις ψητές πιπεριές, από το βάζο και πολτοποιούμε στο multi.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κόκκινα τσίλι και τους σπόρους, αν δεν θέλουμε να είναι πολύ καυτερό και τα ρίχνουμε στο multi.
Προσθέτουμε τη σκελίδα σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό του λάιμ.
Κόβουμε τα κοτσάνια από τον φρέσκο κόλιανδρο και προσθέτουμε τα φύλλα και το αλάτι.
Χτυπάμε στο μιξεράκι, μέχρι να γίνουν πάστα.
Σταδιακά ρίχνουμε το λάδι, μέχρι να έχουμε μια σάλτσα που είναι ρευστή.