Site icon NewsIT
08:00 | 16.01.25

Σαρδέλα παντρεμένη με ψητά ντοματίνια και μυρωδικά

Σαρδέλα παντρεμένη με ψητά ντοματίνια και μυρωδικά
Ηλιάνα Σκιαδά

Αγαπημένος μεζές σε όλες τις χώρες της Μεσογείου

Μαγικός μεζές, η σαρδέλα, η παντρεμένη, παρά το μικροσκοπικό της μέγεθος προσφέρει πλήθος από θρεπτικά στοιχεία και τόνους γεύσης.

Αυτή τη συνταγή, που γίνεται στον φούρνο, με μυρωδικά και ψητά ντοματίνια, έχουμε κάθε λόγο να την βάλουμε στο τραπέζι μας.

Ένα ακόμη θετικό της στοιχείο είναι η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της, σε συνδυασμό με την ευελιξία της στη διαχείριση στην κουζίνα.

Ακούω τις σκέψεις σας, ήδη, για το καθάρισμα και το μαγείρεμα του ψαριού στο σπίτι. Έχετε δίκιο σε όλα, αλλά υπάρχουν λύσεις πλέον, για όλα αυτά τα προβλήματα του «1ου κόσμου».

Ζητάμε από τον ψαρά, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή της γειτονιάς μας, να μάς καθαρίσει και να μας φιλετάρει τη σαρδέλα, λέγοντας του, τον τρόπο, που σκοπεύουμε να την μαγειρέψουμε και έτσι όλα γίνονται, μετά, βάσει της συνταγής.

Σαρδέλα «παντρεμένη»

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
  • 400 γρ ντοματίνια
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Αν θέλουμε να ζήσουμε περιπετειωδώς και επιμένουμε να καθαρίσουμε μόνοι μας της σαρδέλα, ιδού τα βήματα:

  1. Ξεκινάμε κόβοντας το κεφάλι με ένα μαχαίρι και καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Καθώς το κεφάλι συνδέεται με την κοιλιά, τα εντόσθια, αφαιρούνται, με μία μόνο κίνηση
  2. Ύστερα πλένουμε σε μπόλικο τρεχούμενο νερό το ψάρι ώστε να απομακρυνθούν τα λέπια
  3. Με ένα μαχαίρι ή με το δάχτυλο μας ανοίγουμε την κοιλιά κατά μήκος του κεντρικού κοκάλου πιέζοντας ελαφρώς τη σάρκα και αφαιρούμε το κόκκαλο.

Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί τις ανοιγμένες φιλεταρισμένες σαρδέλες (η πέτσα να είναι από την κάτω πλευρά) και τις αλατίζουμε.

Σε μεσαίο μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και τις λιωμένες, δυο σκελίδες σκόρδου. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Για κάθε μία σαρδέλα βάζουμε λίγο από το μείγμα του κρεμμυδιού στο μισό και το διπλώνουμε με το άλλο, κλείνοντας το ψάρι, σαν «σάντουιτς».

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί, διάσπαρτα τα ντοματίνια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό.

Ψήνουμε στο γκριλ στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα, περίπου μέχρι να τραγανίσουν οι σαρδέλες.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version