Τηγανίτες φτιάχνουν σε όλον τον κόσμο. Αλλάζει το όνομα, ανά χώρα και ο τρόπος που τις καταναλώνουν.
Με μέλι, με πετιμέζι, με ζάχαρη και κανέλα, με βούτυρο και μαρμελάδα, ή με σιρόπι. Σε κάποια μέρη, μάλιστα, τρώγονται αλμυρές, ή συνοδεύουν το πρωϊνό, αντικαθιστώντας το ψωμί.
Είναι εύκολο να γίνουν ακόμη και 5 λεπτά πριν ξυπνήσουν τα παιδιά, τα οποία στοιχηματίζω ότι θα επιλέξουν να βάλουν κάποιο άλλειμμα σοκολάτας για να τις φάνε.
Φτιάξτε τις αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι όντως του φτωχού, από άποψη υλικών, αφού θέλει λίγα και ταπεινά. Οι Σκωτσέζοι, άλλωστε, έχουν τη φήμη πολύ «σφιχτού» λαού. Δεν χρειάζεται ούτε βούτυρο για το τηγάνι, το οποίο όμως πρέπει να είναι όντως αντικολλητικό.
Σκωτσέζικα Pancakes
Υλικά:
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
- 150 ml. γάλα
- 110 γραμμάρια αλεύρι απλό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
- 1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι γλυκόζης ή σιρόπι σφένδαμου
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το ξύδι στο γάλα (κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου) και αφήνουμε στην άκρη όσο μετράμε τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια κανάτα με φαρδύ λαιμό και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα.
Σε άλλο μπολ σπάμε το αυγό, ρίχνουμε το λάδι και το μέλι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βάζουμε στο μπολ, το γάλα με το ξύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο στα στερεά, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένα κουρκούτι.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι.
Βάζουμε 1 ½ κουταλιά της σούπας, κουρκούτι, για κάθε σκωτσέζικη τηγανίτα και, στη συνέχεια, όταν εμφανιστούν φυσαλίδες, αναποδογυρίζουμε για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε με βούτυρο και μαρμελάδα ή λιωμένη σοκολάτα.