Αυτό το «συννεφένιο» σοκολατογλυκό, είναι Made in the USA. Εκεί το λένε Mississippi Mud Cake, εδώ… «δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω» όπως έλεγε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, για το προφιτερόλ, στην ταινία του Φίνου, Χτυποκάρδια στα θρανία.
Η συνταγή αυτή λειτουργεί υπέρ του μάγειρα-ζαχαροπλάστη, γιατί προσφέρει, τεράστια απόλαυση, προκαλεί τεράστιο θαυμασμό και απαιτεί μικρή προσπάθεια. Δεν είναι πάντα, αυτά, τα καλύτερα είδη γλυκών; Η συνταγή μπαίνει σίγουρα στη λίστα με αυτές, που θα κάνουμε συχνά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κέικ της βάσης, γίνεται ουσιαστικά σε ένα μπολ, χωρίς φασαρία και ψήνεται όμορφα και βελούδινα, λειτουργώντας ως η τέλεια, ελαφριά βάση. Τα marshmallows δημιουργούν μια γλυκιά, «ανώμαλη» επιφάνεια και όταν ψηθούν γίνονται λευκά ζαχαραρένια βραχάκια με καρύδια πεκάν ή απλά καρύδια, στην επιφάνειά τους.
Τέλος, το γλάσο, την ώρα που μπαίνει πάνω από το γλυκό, λαμπερό, μεταξένιο και εγκληματικά σοκολατένιο, θυμίζει περίπου σκηνή γαστρονομικής πορνογραφίας. Το γλυκό αυτό θα έπρεπε να απαγορεύεται, κανονικά. Εμείς όμως έχουμε διαδίδουμε την αυθεντική συνταγή.
Πώς φτιάχνουμε το σοκολατογλυκό
Υλικά – για το κέικ βάσης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Σπρέι μαγειρικής, για το λάδωμα του ταψιού
- 1 φλιτζάνι καφέ
- 2/3 φλιτζανιού άγλυκο κακάο σε σκόνη
- 3/4 φλιτζανιού (180 γρ.) κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνι (96 γρ.) φυτικό λάδι
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 1 3/4 φλιτζάνι (360 γρ. ) κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια (270 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 πακέτο μίνι marshmallows
- 1 1/3 φλιτζάνι (156 γρ.) πεκάν ή καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
- 1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι (50 γρ.) άγλυκο κακάο σε σκόνη
- 1/3 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας πλήρες γάλα
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 1/3 φλιτζάνια (250 γρ.) ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Ψεκάστε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί με μαγειρικό σπρέι, σε όλες τις πλευρές.
Φτιάχνουμε το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τον ζεστό καφέ και την κοσκινισμένη σκόνη κακάο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά, ώστε να βγάλει τα αρώματά του.
Ανακατεύουμε στο μείγμα καφέ-κακάο, την κρέμα γάλακτος, το λιωμένο βούτυρο, το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα από το κέντρο. Μην σβήνετε τον φούρνο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τα μίνι marshmallows πάνω από το κέικ. Θα υπάρχουν κενά μεταξύ των marshmallows – δεν πειράζει.
Ξαναβάζουμε το κέικ στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν τα marshmallows, αλλά όχι να λιώσουν, περίπου 2 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν, κρατώντας το υπόλοιπο 1/3 φλιτζανιού.
Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε το γλάσο.
Φτιάχνουμε το γλάσο:
Βάζουμε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα και λιώστε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τη σκόνη κακάο, το γάλα, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά, την άχνη ζάχαρη, μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, 2 με 3 λεπτά.
Ένα καλό ανακάτεμα στο γλάσο και μετά το ρίχνουμε ομοιόμορφα και προσεκτικά, πάνω από το κέικ. Αυτή είναι η ευκαιρία μας με το γλάσο, ώστε να πάει παντού. Όταν κρυώσει σταθεροποιείται.
Πασπαλίζουμε πάνω από το γλάσο, τα υπόλοιπα καρύδια.
Χρήσιμα tips:
• Αν το γλυκό προορίζεται για παιδική τούρτα γενεθλίων, μπορείτε να αντικαταστήσετε, για να αποφύγετε αλλεργίες, τα καρύδια, με τα μπισκότα τις αρεσκείας σας.
• Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς στο ταψί πριν το σερβίρετε.
• Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ψεκασμένο ελαφρά με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι για να κόψετε το κέικ (αυτό βοηθά να μην κολλήσουν τα marshmallows στο μαχαίρι).
• Το κέικ που θα περισσέψει μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο ή στο ταψί καλά τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη, σε θερμοκρασία δωματίου έως και για 4 ημέρες.