Σολομός με ψητά λαχανικά, η πλέον διατροφικά ορθή και ισορροπημένη συνταγή. Σε συνδυασμό, τώρα, με μία σάλτσα που σε μεταφέρει με το άρωμα και τη γεύση της, στη Μεσόγειο, η ευτυχία, αλλά και η θρέψη, έχουν έρθει να σε βρουν.
Η σάλτσα και η ψευτο-μαρινάδα του σολομού και των λαχανικών, έχει στοιχεία του γνωστού Ναπολιτάνικου πιάτου puttanesca, αγαπημένης σπαγγετάδας της Cucina Povera, δηλαδή, της φτωχής κουζίνας. Εκτός από πιασάρικο όνομα, έχει και τη γευστική ένταση που προκύπτει απ’ τα 6 βασικά συστατικά της: αντσούγια, ντομάτα, σκόρδο, ελιές, κάπαρη και φρέσκος μαϊντανός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αντσούγια, πρωταγωνίστρια, χωρίς να είναι ορατή, δίνει τον μοναδικά έντονο χαρακτήρα της, στο αρωματικό λάδι, με το οποίο θα ντύσουμε τα λαχανικά και το ψάρι.
Αν, δε, φτιάξετε το λάδι αντσούγιας και ντομάτας, την προηγούμενη μέρα, τότε αυτή τη πρωτότυπη αλλά και ταυτόχρονα οικεία, υγιεινή, αλλά και νόστιμη συνταγή, μπορεί να είναι στο τραπέζι μέσα σε 20 λεπτά. Το γεγονός ότι μαγειρεύεται σε ένα ταψί, την κάνει ιδανική λύση, για τα μεσοβδόμαδα γεύματα.
Σολομός αλά Πουτανέσκα
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 200 γρ. ψιλά πράσινα φασόλια, στρογγυλά
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα κατά πλάτος στα 4
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 6 φιλέτα σολομού με δέρμα (περίπου 720 γρ.)
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για το αντσουγιέλαιο ντομάτας
- 85 ml. ελαιόλαδο
- 8 αντζούγιες, ψιλοκομμένες (25 γρ.)
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλιές του γλυκού μπούκοβο
- 1 κουταλιές του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
- 6 σκελίδες σκόρδο, σε πολύ λεπτές φέτες
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 κουταλιές του γλυκού σιρόπι σφενδάμου ή 2 κουταλιές του γλυκού κοφτές μέλι
Για τη σάλσα
- 60 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- 60 γρ κάπαρη, χοντροκομμένη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 10 γρ. φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- 10 γρ. φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα το αντσουγιέλαιο ντομάτας. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι, τις αντζούγιες και τον πελτέ ντομάτας. Μόλις το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το μπούκοβο και τη σκόνη κόλιανδρου και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Τοποθετούμε, σε φαρδύ ταψί, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τα πράσινα φασόλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ντοματίνια. Τα περιχύνουμε με 3 κουταλιές της σούπας αντσουγιέλαιο ντομάτας, μαζί με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο φούρνο για 12-13 λεπτά, μέχρι τα φασόλια και οι ντομάτες να αρχίσουν να μαλακώνουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
Εν τω μεταξύ, απλώνουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα πιάτο και με ένα κουτάλι τα «ντύνουμε» με το υπόλοιπο μείγμα αντσουγιέλαιου. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, δημιουργούμε κενά, σαν «φωλιές», ανάμεσά τους, τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά.
Αφήνουμε για 5 λεπτά το ταψί, εκτός φούρνου, να ξεκουραστεί το φαγητό μας.
Όσο ψήνεται ο σολομός, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την πράσινη σάλσα σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Ρίξτε τη μισή σάλσα με κουτάλι πάνω από το ζεστό σολομό και σερβίρετε με την υπόλοιπη σάλσα, σε ένα μπολ, στο πλάι.