Χορταστικό, απλό και νόστιμο, φαγητό με ρίζες στην μοναστηριακή κουζίνα.
Φυσικά είναι νηστίσιμο, οπότε είναι μια καλή επιλογή για το τραπέζι τόσο της καθημερινής όσο και της Κυριακής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορούμε να το κάνουμε και με χταπόδι αντί για σουπιές ή με μακαρόνάκι κοφτό αντί για κριθαράκι.
Το πιο εύκολο, είναι να πάρουμε καθαρισμένες και κομμένες τις σουπιές, αλλά αν είμαστε άνετοι με το καθάρισμά τους, οι φρέσκιες σουπιές θα γίνουν λίγο πιο νόστιμες.
Το φαγητό μας τελειώνει στον φούρνο, όπου ψήνεται και το κριθαράκι, για λίγα λεπτά και έτσι παραμένει σπυρωτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σουπιές με μανέστρα
Υλικά:
- 1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
- 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες (αν είναι κατεψυγμένες, τις αφήνουμε στη συντήρηση από το βράδυ να ξεπαγώσουν)
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 200 γρ. λάδι
- αλάτι-πιπέρι
- κοκκινοπίπερο
- κύμινο
- 3 κουταλιές τοματοπελτέ
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις σουπιές στο λάδι.
Έπειτα ρίχνουμε τον τοματοπελτέ, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ο πιπέρι.
Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Μεταφέρουμε τις σουπιές, με τα υγρά της κατσαρόλας, σε ταψί ή πυρέξ ή σε πήλινο.
Εκεί ρίχνουμε και τη μανέστρα, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 6 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο ξύσμα λεμόνι, προαιρετικά, για λίγη φρεσκάδα.