Τα σουτζουκάκια είναι παραδοσιακό και μαμαδίστικο φαγητό, δηλαδή φαγητό που προσφέρουμε σε αυτούς που αγαπάμε.
Σύμφωνα με αυτή τη συνταγή, που σερβίρει 4 άτομα, τα σουτζουκάκια, αφού τηγανιστούν, ψήνονται με τη σάλτσα τους, στον φούρνο και όχι στην κατσαρόλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αποτέλεσμα, είναι να έχουν νόστιμη κρούστα, καπνιστή γεύση και πιο βαθιά νοστιμιά.
Tip: τα σουτζουκάκια μας, θέλουν καλό ζύμωμα με τα δύο χέρια, για περίπου ένα δεκάλεπτο.
Tip 2: Σερβίρουμε με βουτυράτο πιλάφι, που εμπλουτίζουμε, αν μας αρέσει, με καβουρδισμένα κουκουνάρια, ή με αφράτο πουρέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια:
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
- 2 αυγά
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 60 ml κόκκινο γλυκό κρασί, (Μαυροδάφνη)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
- 3 φέτες (90 γρ.) λευκό ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό, καλά στυμμένο και θρυμματισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 3 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 3-4 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
- 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ζυμώνοντας τα σουτζουκάκια και όλα τα υλικά για αυτά, με τα δύο χέρια, ώστε το μείγμα μας να γίνει αφράτο. Πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα, 6-8 εκατοστά μήκος και 2-4 εκατοστά πλάτος.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι, να καλυφθεί το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις για 3-4 λεπτά (η κάθε δόση), γυρίζοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μέτριο ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει. Περιλούζουμε με αυτήν τα σουτζουκάκια στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.