Το σπετσοφάι, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τους κρασομεζέδες, ιδιαίτερα τον χειμώνα.
Το πιάτο, παίρνει το όνομά του από την αρβανίτικη ονομασία της πιπεριάς, που είναι spec (σπετς).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπου και να ταξιδέψεις στην Ελλάδα, μα κυρίως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, τους κρύους μήνες, θα το βρεις στις ταβέρνες και στα καφενεία.
Προσωπικά μου αρέσει να είναι λίγο καυτερό και έτσι, πάντα, προσθέτω νιφάδες μπούκοβο.
Το φαγάκι αυτό θέλει καλή παρέα, καλό κρασί και καλό χωριάτικο λουκάνικο. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε επίσης, είναι να μην ανακατεύουμε με κουτάλα, όταν μαγειρεύουμε για να κρατήσουμε ατόφια τα λαχανικά μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σπετσοφάι
Υλικά:
- 500 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 4 πράσινες πιπεριές μεγάλες, χοντροκομμένες, όταν είναι στην εποχή τους
- 4 πιπεριές Φλωρίνης, χοντροκομμένες, όταν είναι στην εποχή τους
- 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, σπασμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι – πιπέρι – μπούκοβο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τις πιπεριές για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αυτή η δουλειά θα γίνει μάλλον σε δόσεις.
Μεταφέρουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, με τρυπητή κουτάλα, τις πιπεριές χωρίς να προσθέσουμε άλλο λάδι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα, το λουκάνικο, τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερό, χωρίς να ανακατέψουμε, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα, από καιρού εις καιρόν, για να μην λιώσουμε τα λαχανικά μας και να μείνουν ατόφια.