Παρασκευή, 25 Οκτ.
18oC Αθήνα

Cacio e Pepe: Πώς να φτιάξεις σε 20′ ένα ιταλικό εστιατορικό πιάτο

Cacio e Pepe: Πώς να φτιάξεις σε 20′ ένα ιταλικό εστιατορικό πιάτο

Το Cacio e pepe, ακούγεται πολύ φανταχτερό και πολύπλοκο πιάτο, από μενού ιταλικού εστιατορίου, όμως, είναι ένα υπέροχα, απολαυστικό πιάτο, με μια χούφτα απλά υλικά: μακριά ζυμαρικά, spaghetti ή bucatini, τυρί και πιπέρι.

Είναι ένα κλασικό, ντελικάτο πιάτο, με βελούδινη τυρένια και πιπεράτη σάλτσα, εύκολο στην προετοιμασία του και με πολλούς θαυμαστές. Μπορείτε να το φτιάξετε ένα βράδυ, που θα επιστρέψετε κουρασμένοι στο σπίτι από τη δουλειά, να το σερβίρετε σε ένα τετ-α-τετ ρομαντικό δείπνο, μαζί με μία πράσινη σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι, δίπλα από ψητά κρέατα, ή λαχανικά.

Σε αυτή την εκδοχή, που θα σας δώσω, έχω ενισχύσει λίγο την πλούσια γεύση της σάλτσας, με ανάλατο βούτυρο που ροδίζει μέχρι να γίνει καστανό. Στη συνέχεια μπαίνει το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τυρί Pecorino Romano. Και έτσι, έχουμε το πιο απολαυστικό δείπνο μέσα σε 20 λεπτά.

Η σάλτσα καστανού βουτύρου ή beurre noisette, είναι ένα είδος ζεστής σάλτσας με γεύση ξηρού καρπού, που χρησιμοποιείται στη Γαλλική κουζίνα. Μπορεί να συνοδεύσει πιάτα, όπως χειμωνιάτικα ψητά ή βραστά λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια, ομελέτες και κοτόπουλο. Χρησιμοποιείται ευρέως και σε παρασκευές της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η σάλτσα καφέ βουτύρου, θέλει προσοχή και παρακολούθηση, γιατί μπορεί, να γίνει, από τέλεια χρυσαφένια, καμένη, σε δευτερόλεπτα.

Πώς να φτιάξετε την πιο πλούσια Cacio e Pepe

Υλικά:

  • 8 φλιτζάνια νερό
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1 πακέτο μπουκατίνι ( μακριά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση)
  • 8 κοφτές κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 2 φλυτζάνια φρεσκοτριμμένο και ψιλοτριμμένο τυρί Pecorino Romanο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 8 φλιτζάνια νερό και το αλάτι, να βράσουν. Mπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό το νερό, αλλά είναι! Αφού μαγειρέψετε τα ζυμαρικά, το νερό θα συμπυκνωθεί με άμυλο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να πήξει τη σάλτσα.
Βράζουμε τα ζυμαρικά να είναι al dente, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε 2 φλιτζάνια νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε στην άκρη.

Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το βούτυρο θα γίνει αφρός από πάνω. Το ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης). Σε 2 έως 4 λεπτά, (ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το τηγάνι σας) θα δείτε να σχηματίζονται καφέ κομμάτια στον πάτο του τηγανιού και το βούτυρο να μυρίζει καβουρδισμένο καρύδι. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό.

Αμέσως, ανακατεύουμε το μαύρο πιπέρι, στο καφέ βούτυρο και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από το κρατημένο νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τριμμένο Pecorino Romano, 1/4 του φλιτζανιού κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί και η σάλτσα να φαίνεται λεία και κρεμώδης.

Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στο φαρδύ τηγάνι και ανακατεύουμε από το κέντρο προς την άκρη, μέχρι να ενωθούν με τη σάλτσα. Εάν η σάλτσα δεν φαίνεται αρκετά υδαρής, προσθέτουμε περισσότερο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών, 1/4 φλιτζανιού τη φορά, μέχρι να γίνει η σάλτσα ρευστή και κρεμώδης.

Σερβίρετε με επιπλέον φρεσκο-αλεσμένο μαύρο πιπέρι και τηλεμεταφερθείτε στη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Συνταγές Τελευταίες ειδήσεις