Συνταγές

Eύκολο γκρατέν τριμμένης πατάτας με τη γαλλική συνταγή της Julia Child

Ανάμεσα στις 50 δημοφιλέστερες συνταγές του 2024 – Συνοδευτικό πιάτο

Κατευθείαν από τις σελίδες του Mastering the Art of French Cooking, της Julia Child, το πιάτο αυτό, είναι ένας όμορφος συνδυασμός πατάτας au gratin και rösti.

Όπως και το rösti, οι πατάτες εδώ, είναι ξεφλουδισμένες και χοντροτριμμένες. Στη συνέχεια, όμως οι πατάτες au gratin, ψήνονται σε μια πολυτελή σάλτσα με κρεμμύδι, τυρί, αυγά, κρέμα γάλακτος και μυρωδικών.

Μετά από 30 λεπτά στο φούρνο, έχετε ένα νόστιμο, πλούσιο, πιάτο που έχει τόσο ωραία γεύση, όσο και μυρωδιά.

Απλά υλικά μαγειρεμένα μαζί, με τρόπο που απλώς, δεν γίνεται να «χάσει». Οι πατάτες βγαίνουν τρυφερές και συμπληρώνονται τέλεια από το σκόρδο και τα κρεμμύδια, ενώ τα τραγανά σημεία στην άκρη, είναι σαν καραμελωμένα.

Ένα χρήσιμο tip για την προετοιμασία, είναι να σοτάρετε τα κρεμμύδια πριν τα προσθέσετε στη σάλτσα. Κρατάμε, πάντως, τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πάρουν χρώμα.

Πατάτες au gratin

Υλικά:

  • 3 μέτριες-μεγάλες πατάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κ.σ ακόμη για το ταψί
  • 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2 σκελίδα τριμμένο σκόρδο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2/3 φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα
  • 1/4 φλιτζανιού δυνατή κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο για την επιφάνεια

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ ανάμειξης, με το τριμμένο σκόρδο, τον μαϊντανό, τη γραβιέρα, την κρέμα γάλακτος, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια στο μείγμα των αυγών.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στις μεγάλες τρύπες του τρίφτη.

Πιέζοντας μια χούφτα κάθε φορά, στύβουμε το περιττό νερό από τις πατάτες και τις βάζουμε στο μείγμα των αυγών.

Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα ταψί ή κεραμικό σκεύος και το βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει.

Βάζουμε στο ταψί το μείγμα πατάτας-αυγού και κόβουμε στην επιφάνεια, σε μικρά κομματάκια την τελευταία ποσότητα βουτύρου ( 1/2 κουταλιά της σούπας).


Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η κορυφή.

 

Συνταγές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Συνταγές: Περισσότερα άρθρα