Τα palmier, γλυκά ή αλμυρά σε πηγαίνουν πίσω στο χρόνο. Σε δεκαετίες πιο αθώες, πιο «άνετες», τότε που κάναμε στα σπίτια «απογευματινά» και δεχόμασταν στις γιορτές, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι απλώς χτυπούσαν το κουδούνι και έρχονταν επίσκεψη, κρατώντας περήφανα, γλάστρες και τυλιγμένα ουίσκι.
Τότε, που το τραπέζι του σαλονιού είχε κρυστάλλινα μπολ με φυστίκια και φοντάν, τότε που σερβίραμε μπατόν σαλέ, με τα ποτά και τα λικέρ. Αυτή τη γεύση, αλμυρή και βουτυρένια θα σας φέρει στο νου αυτή η συνταγή.
Σε αυτό το ανάλαφρο κλίμα θα συνεχίσω και θα πω πόσο όμορφο συναίσθημα είναι να καταφέρνεις να φτιάξεις με τα χέρια σου ένα «μεζεδάκι» στα γρήγορα, για τους φίλους, που ήρθαν στο ξαφνικό, ή για τα «παιδιά» που θα έρθουν για τον αγώνα.
Και αυτή η συνταγή μπορεί να σου προσφέρει αυτή ακριβώς, τη διπλή ικανοποίηση, της νοστιμιάς που δημιουργήθηκε, με λίγα υλικά και σε λίγο χρόνο.
Palmier αλμυρά
Υλικά:
- 1 φύλλο σφολιάτας (τη χρησιμοποιούμε ξεπαγωμένη)
- 1/4 φλιτζανιού πικάντικη μουστάρδα
- 250γρ. προσούτο ή καπνιστό ζαμπόν σε φέτες, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα. Απλώστε τη μουστάρδα πάνω στη ζύμη αφήνοντας 1 εκατοστό, περιθώριο, από τις άκρες.
Τοποθετούμε στη σφολιάτα το ψιλοκομμένο προσούτο και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Τυλίγουμε τη 1 πλευρά μέχρι τη μέση της ζύμης και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό και την άλλη πλευρά, έτσι ώστε τα 2 ρολά να συναντηθούν στο κέντρο.
Χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι, κόβουμε σε φέτες, του ενός εκατοστού.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 200° μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν, 11-13 λεπτά.
Ιδανικά, σερβίρουμε ζεστά.