Συνταγές

Αλμυρό Cheesecake με καπνιστό σολομό: ένα πρώτο πιάτο για εκλεκτούς καλεσμένους

Πολυτελείς γεύσεις για ειδικές περιστάσεις

Οι τάρτες είναι πάντα, μια κομψή λύση για το άνοιγμα ενός δείπνου. Η συνταγή αυτή, για αλμυρό cheese cake, με καπνιστό σολομό, εμπίπτει στην κατηγορία των πολυτελών ορεκτικών.

Δεν είναι υποχρεωτικό, το κυρίως πιάτο να είναι ψάρι ή ψαρικό, για να επιλέξετε αυτή τη γεύση για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο.

Η μεταξένια υφή αυτού του πιάτου και η πλούσια γεύση του, το κάνει ιδανικό για τα γιορτινά τραπέζια.

Ο καπνιστός σολωμός, είναι από τα τρόφιμα «πολυτελείας» που συχνά επιλέγουμε σε ειδικές περιπτώσεις, όταν θέλουμε να περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον σολομό με καπνιστή πέστροφα, με παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα και να σερβίρετε δίπλα σε σαλάτα ρόκας, με λεμονάτο ντρέσινγκ.

Αλμυρό Cheesecake με καπνιστό σολομό

Υλικά:

  • 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 ασπράδι από μεγάλο αυγό
  • 1 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένα φρυγανισμένα bagel (τύπου bake rolls)
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, στραγγισμένη
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 115 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 180 γρ. καπνιστό σολομό ή πέστροφα, σε νιφάδες
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία θέση.

Λαδώνουμε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός στρογγυλού ταψιού 20 εκατοστών ή μία ταρτιέρα. Στο ταψί, βάζουμε λαδόκολλα, στο κάτω μέρος και λαδώνουμε πάλι.

Συνδυάζουμε το λιωμένο βούτυρο, το ασπράδι αυγού και τα θρυμματισμένα τσιπς bagel σε ένα μεσαίο μπολ.

Πιέζουμε το μείγμα στη φόρμα, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι με επίπεδο πάτο, για να έχουμε ομοιόμορφο στρώμα. Ψήνουμε για 8 λεπτά.

Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει και βάζουμε την κάππαρη ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 120 βαθμούς.

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ, το τυρί κρέμα, το κορν φλάουρ, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό, στη συνέχεια σταματάμε και ξύνουμε τις πλευρές του μπολ.

Προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμη.

Βγάζουμε από το μίξερ και με σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε με διπλωτές κινήσεις, στο μείγμα, το καπνιστό ψάρι και το σχοινόπρασο.

Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα πάνω στην ψημένη βάση και λειαίνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε για 45 λεπτά και μετά σβήνουμε τον φούρνο.
Αφήνουμε το cheesecake στον φούρνο να κρυώσει για 1 ώρα, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα.

Βγάζουμε το cheesecake από τον φούρνο και το κρυώνουμε για 2 ώρες, πριν προσπαθήσουμε να ξεφορμάρουμε. Μπορούμε επίσης να το σερβίρουμε και μέσα στην ταρτιέρα, αν ψήσαμε σε τέτοιο σκεύος.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Αποθηκεύουμε το cheesecake που έχει απομείνει, στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

Συνταγές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Συνταγές: Περισσότερα άρθρα