Τα άψητα αμυγδαλωτά Σίφνου, είναι μία από τις ξακουστές συνταγές, που έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο, το όμορφο νησί των Κυκλάδων, για για φαγητά, εσχάτως και για τα γλυκά του.
Είναι παραδοσιακή συνταγή, εύκολη, που δεν περιέχει αυγά και έτσι είναι νηστίσιμα, αλλά και κατάλληλα για για χορτοφάγους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέγονται και «της κατσαρόλας», γιατί σε αντίθεση με άλλες συνταγές για αμυγδαλωτά, αυτά, γίνονται στην κατσαρόλα, όπου η αμυγδαλόψιχα αναμειγνύεται με ένα βαρύ σιρόπι ζάχαρης, που έχει αρωματιστεί, με ανθόνερο. Στη Σίφνο το φτιάχνουν, από άνθη πορτοκαλιάς, κάθε άνοιξη.
Tip 1: Είναι βασικό να αναμείξουμε τα υλικά, σε χαμηλή φωτιά.
Tip 2: Η αμυγδαλόψιχα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, χωρίς μυρωδιά «ταγκίλας» και ψιλό αλεσμένη, όπως, ψιλή, πρέπει να είναι και η κρυσταλλική ζάχαρη, για να λιώσει γρήγορα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αμυγδαλωτά Σίφνου
Υλικά:
- 500 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
- 450 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 60 γρ. νερό
- 40 γρ. ανθόνερο
- λίγο ανθόνερο για το πλάσιμο
- ζάχαρη για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ανθόνερο, σε μια φαρδιά και βαριά κατσαρόλα.
Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε τα υλικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
Προσθέτουμε την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα και με ξύλινη κουτάλα, χωρίς να αλλάζουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύουμε για περίπου 10′, μέχρι το μείγμα να γίνει μια μάζα, σαν τον χαλβά, τον σιμιγδαλένιο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τη βάση της κατσαρόλας.
Απλώνουμε τη «ζύμη» των αμυγδαλωτών μέσα σε ένα δίσκο ή ρηχό ταψί, για να κρυώσει λίγο, ώστε να μπορούμε να πλάσουμε τα αμυγδαλωτά μας.
Με ένα κουτάλι, παίρνουμε ίσες κουταλιές από το μείγμα και τις τοποθετούμε σε επιφάνεια που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού κόψουμε σε μπουκιές όλο το μείγμα, βουτάμε τα χέρια μας στο ανθόνερο και πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε κωνικό σχήμα (σταγόνας).
Με το μικρό δαχτυλάκι, όπως πλάθουμε, κάνουμε λακκουβίτσα στο κάτω, φαρδύ σημείο του αμυγδαλωτού, έτσι για ομορφιά, αν θέλουμε.
Αφού τους δώσουμε σχήμα, τα «ρολάρουμε» σε ταψί, όπου έχουμε βάλει μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε σε δίσκο με αντικολλητικό χαρτί, να στεγνώσουν τελείως.
Τα άψητα αμυγδαλωτά, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εκτός ψυγείου, αν είναι κλεισμένα αεροστεγώς σε κουτί.