Η Λεονί Σταφυλά έχει γράψει… χιλιόμετρα στο γαστρονομικό ρεπορτάζ και η θεία Κούλα ζήτησε τα… φώτα της ενόψει Καθαράς Δευτέρας.
Πώς μπορείτε να φτιάξετε εύκολα γαρίδες, το απόλυτο must του Σαρακοστιανού τραπεζιού, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και ποτέ δεν απογοητεύει το… κοινό του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και η “βασίλισσα” της Καθαράς Δευτέρας, η ταραμοσαλάτα, γίνεται χωρίς ψωμί; (Ναι γίνεται…)
Η Λεονί Σταφυλά δίνει τα φώτα της και αποκαλύπτει μυστικά που θα απογειώσουν τις γεύσεις του σαρακοστιανού τραπεζιού!
Εν αρχή, ην οι γαρίδες, οι αρωματικές και εύκολες στην παρασκευή τους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γαρίδες γεμάτες αρώματα
Είναι εύκολες, είναι αρωματικές, είναι πεντανόστιμες. Είναι το πιάτο με τις γαρίδες που θα κλέψει την παράσταση. Την ιδέα την ξεσήκωσα από τον αγαπημένο σεφ των Αμερικανών, Emeril Lagasse. Λίγο-λίγο όμως την προσάρμοσα στα ελληνικά δεδομένα – το μεσογειακό θυμάρι και το δενδρολίβανο είναι οι πρωταγωνιστές της σάλτσας.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος τους
- Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- Από μια κουταλιά ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζω τις γαρίδες, αφήνοντας όμως το κεφάλι και την ουρά για την ομορφιά. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τη ράχη της γαρίδας για να αφαιρέσω το εντεράκι. Τις τακτοποιώ σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι που κλείνει καλά.
Ετοιμάζω την μαρινάδα τους. Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό του λεμονιού με το λάδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνω τις γαρίδες, κλείνω το δοχείο με το καπάκι του και το κουνάω για να πάει παντού η μαρινάδα. Τις φυλάω στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις μαγειρέψω, το λιγότερο ένα τετράωρο – συνήθως τις ετοιμάζω το πρωί και τις ψήνω το βράδυ. Ενδιάμεσα φροντίζω να ταρακουνάω πότε-πότε το δοχείο.
Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, ζεσταίνω πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζω τις γαρίδες να ψηθούν (χωρίς την μαρινάδα). Τις αφήνω δυο-τρία λεπτά, τις γυρίζω κι τις αφήνω άλλο τόσο.
Όταν είναι έτοιμες τις βγάζω σε μια πιατέλα και ρίχνω στο καυτό τηγάνι την μαρινάδα, την αφήνω ένα-δυο λεπτά και μόλις αρχίσει να βράζει περιχύνω τις γαρίδες.
Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
Η ταραμοσαλάτα μου έχει δυο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι την φτιάχνω χωρίς ψωμί, με αποτέλεσμα μια κρέμα που μοιάζει στην υφή με μαγιονέζα. Η δεύτερη είναι ότι, επειδή στο σπίτι αποφασίσαμε να κόψουμε το πολύ αλάτι, ξαλμυρίζω τον ταραμά (οι οδηγίες ακολουθούν).
Την φτιάχνω πάντα σε ψηλό βάζο με το μίξερ χειρός. Και μην σας τρομάξει το υπό κίτρινο χρώμα της, οφείλεται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιώ.
Υλικά (για 6-8 άτομα)
- 200 γρ. λευκός ταραμάς
- 1 κουταλιά λιωμένο κρεμμύδι
- 1/2 ζουμερό λεμόνι, τον χυμό του
- 400 ml ελαιόλαδο (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι)
Από την προηγούμενη βάζω σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ τον ταραμά και τον σκεπάζω με νερό. Τον αφήνω στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστώ, οπότε τον σουρώνω. Προσοχή: μη διανοηθείτε να τον σουρώσετε σε απλό σουρωτήρι, τον χάσατε τον ταραμά. Θα στρώσετε το σουρωτήρι με διπλό και τριπλό κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, θα αδειάσετε εκεί τον ταραμά και θα περιμένετε υπομονετικά να στραγγίξει. Μην σας ανησυχεί η υγρασία που θα μείνει, αυτό το λίγο νερό είναι απαραίτητο για πιο ανάλαφρη υφή.
Στο multi βάζω το κρεμμύδι, τον στραγγισμένο και ξαλμυρισμένο ταραμά, 1 κουταλιά λεμόνι και 1 κουταλιά λάδι (πάντα ελαιόλαδο) και τα χτυπάω μέχρι να πολτοποιηθούν. Τα μεταφέρω σε άλλο δοχείο, στενό και ψηλό, που να χωράει το μίξερ χειρός και φτιάχνω την ταραμοσαλάτα με την τεχνική της μαγιονέζας, χτυπώντας δηλαδή συνεχώς ενώ προσθέτω το ελαιόλαδο, σε μια σταθερή ροή. Όταν φουσκώσει και πήξει αρκετά προσθέτω μια ακόμη κουταλιά χυμό λεμονιού.
Δοκιμάζω και διορθώνω με ό,τι νομίζω ότι χρειάζεται –λεμόνι ή λάδι ή και ελάχιστο νερό αν θέλω την ταραμοσαλάτα μου πιο αραιή.
Την σερβίρω με κράκερς ή με φρυγανάκια που φτιάχνω ψήνοντας λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί για λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο.